Nyhetsarkiv

Kampen har börjat – om bästa sjukhusmaten

Som ett led i projektet att förbättra patienternas måltider har Södersjukhuset inlett ett samarbete med honom. Han ska delta som inspiratör när det gäller mat och service i samband med att Södersjukhuset bygger ett eget tillagningskök.

Markus Aujalay tycker att det är positivt att sjukvården äntligen vaknat upp och förstått hur viktig maten är för den sjuka människan.

– Om ett rör går sönder på sjukhuset hoppas jag att man ringer rörmokaren, lika självklart borde det vara att utbildade och erfarna kockar jobbar i sjukhusköket.

Han tycker att det är viktigt att all personal förstår vikten av en bra sjukhusmat och betonar att han kommer att ställa krav på att läkarkåren engagerar sig helhjärtat i projektet. Han betonar att det inte handlar om någon konstig mat.

– Den ska vara enkel och vällagad. Bra husmanskost på bra råvaror, gärna både ekologisk och klimatsmart.

Service och flexibilitet är något som Markus brinner för och menar att det måste vara självklart att erbjuda en omelett eller en smörgås till en patient som inte vill ha den ordinarie lunchen eller till någon som är småhungrig på kvällen.

Att laga mat till 500 personer per dag inte är särskilt många ur ett restaurangperspektiv.

– Allt handlar om kunnande, förberedelser och rutiner, konstaterar han.

Att baka brödet menar han är något man borde göra redan i dag på sjukhuset i dagrummen som har spis och ugn.

– Det är snabbt och enkelt och det skulle vara ett enorm lyft för patienterna att känna doften av nybakat bröd, säger han.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera