Nyhetsarkiv

Kalmar siktar på att ta hem priset 2014

– Vi vill att patienterna ska kunna välja både maträtt och portionsstorlek direkt vid måltidstillfället, säger Åsa Andersson, basenhetschef för kost, transport och lokalvård i landstinget.

Det har funnits lokal kritik mot sjukhusmaten i länet i flera år. Läkaren och tidigare landstingspolitikern Anders Åkerman skrev år 2010 en debattartikel i lokaltidningen Barometern om Janssons frestelse utan vare sig ansjovis eller lök och om köttfärssås full med brosk. Och våren 2012 tog den lokala näringslivsprofilen Anders Bergman, vars hustru haft en lång sjukdomsperiod med många sjukhusvistelser, ett eget initiativ för att hjälpa landstinget.

Bergman samlade ihop en grupp matprofiler, bland dem tv-kocken Leif Mannerström, för att en satsning på sjukhusmaten. Landstingsledningen tog emot initiativet med öppna armar och avsatte 24 miljoner kronor till en stor satsning på sjukhusmaten i hela länet.

I dag dukas färdiga matportioner på bricka i sjukhusköken i Kalmar och Västervik och transporteras i vagnar upp till avdelningarna. Därifrån kommer sedan alltför mycket mat i retur och får kastas. Åsa Andersson ser flera anledningar till att det blir så.

– Vi har ett huvudalternativ, ett alternativ 2, och en vegetarisk rätt varje dag, men vårdpersonalen som sköter beställningarna missar ofta att informera om alternativen, vilket i praktiken innebär att patienterna inte har någon valmöjlighet alls utan hänvisas till huvudalternativet.

I och med att maten kommer färdig­upplagd på bricka kan patienterna inte heller påverka portionernas storlek.

Lösningen blir nu att serveringen sker från kantin direkt på avdelningarna. Patienterna ska fritt kunna välja bland flera rätter och tillbehör som potatis, ris och pasta, och själva avgöra hur mycket mat de vill ha. Serveringen ska skötas av måltidsvärdar, personal från köket med hotell- och restaurangutbildning. Patienterna behöver inte beställa i förväg – systemet bygger på att måltidsvärdarna bygger upp en erfarenhet av hur mycket som brukar gå åt av olika rätter.

– Vi kommer också att se över möjligheterna att pröva bufféer där patienterna själva kan plocka maten. Det är svårare ur hygiensynpunkt men kan fungera på vissa avdelningar.

Men hur blir det då med patienter med extra stort näringsbehov – kommer de att få i sig tillräckligt?

– Det finns måltidsvärdar på plats hela dagen, från frukost till kvällsmål. De har helhetsansvar för måltiderna och kommer att arbeta mycket med att laga och servera mellanmål så att näringsinnehållet blir bra sett över hela dagen.

Den 2 februari 2014 går startskottet för den nya måltidsmodellen i Kalmar. Västervik följer efter någon månad senare. I det lilla sjukhuset i Oskarshamn, med bara 70 vårdplatser, blir förändringen inte lika stor eftersom man där redan har kantinservering.

Hur blev det då med kändiskockarna? Jo, alla tre sjukhus har haft inspirationsdagar med fokus på matlagning. Leif Mannerström besökte Kalmar, till Oskarshamn kom Nobelkocken Niklas Wahlström och i Västervik har den lokala ekologiska stjärnkocken Henrik Arkåsen bidragit med nya idéer.

Den nya måltidsmodellen innebär också helt nya menyer och ökat fokus på att laga mat från grunden.
– Det har vi infört redan i dag. Vi gör till exempel egna köttfärsbiffar och eget potatismos. Men vi vill gå ännu längre, säger Åsa Andersson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera