Nyhetsarkiv

Friska sjukvårdspriset till Julia Mjörnstedt

Julia Mjörnstedt var 21 år när hon drabbades av tjocktarmscancer. Det var tufft att ta emot sjukdomsbeskedet och gå igenom behandling. Och varken samhället eller sjukvården kunde erbjuda psykologiskt stöd eller stöd på arbetsmarknaden.

– Jag blev hänvisad till Tarmcancerföreningen, där de flesta medlemmar är 75-80 år. Även om tumörerna är lika så är det så mycket annat i livssituationen som skiljer sig, som oron över att inte kunna få barn, berättar hon.

– Jag trodde att jag var den enda i hela världen i min åldersgrupp som drabbats av cancer. Man hör att barn drabbas av cancer, och äldre. Men ungdomar?

Ung cancer handlar inte om henne själv

Julia Mjörnstedt är noga med att betona att Ung cancer inte handlar om henne själv. Det var också därför hon väntade i fyra år efter sin sjukdomstid innan hon startade organisationen.

– Det handlade inte om mig, det var av en större anledning. Som ung är man skör. Man har slagit sig loss från sin familj men inte hunnit stadga sig med en ny. Man har ingen stabilitet vare sig ekonomiskt eller yrkesmässigt. Och man har aldrig haft kontakt med myndigheter, exempelvis Försäkringskassan.

Unga är ofta oförsäkrade

Socialförsäkringen byggdes i en tid då det var naturligt att unga människor gick direkt från gymnasiet till ett fast arbete. Så är det inte i dag, betonar Julia Mjörnstedt. Efter skolan passar många ungdomar på att resa, eller har korta vikariat och ströjobb. De kommer aldrig in i systemet och hamnar därför utanför skyddsnäten.

– Vi i Ung cancer hjälper medlemmar i diskussionerna med Försäkringskassan, CSN och andra myndigheter. Och vi pratar med politiker om att anpassa systemet till nutiden.

En viktig uppgift för Ung cancer är att göra den unga patientgruppen synlig i samhället, ”att jobba med den här icke-existensen” som Julia säger.

– Vi behövs för att det inte funkar för unga med cancer i samhället och sjukvården. Vi arbetar för att ändra på det, och för att koppla ihop medlemmar med varandra och ge dem stöd.

Egna vårdavdelningar

Det finns mycket sjukvården kan bli bättre på i bemötandet av unga cancerpatienter, betonar Julia Mjörnstedt. Högt på önskelistan står egna vårdavdelningar för unga. Och att alla i sjukvården ska förstå att man behandlar en människa och inte en diagnos.

– Våra medlemmar märker att det kan vara svårt för läkaren att möta en ung person med cancer. Äldre läkare har ofta barn i samma ålder, yngre läkare se sig själva i patienten.

Julia Mjörnstedt betonar att ett bra bemötande inte alls behöver vara svårt. Det viktiga är att vara ärlig och mänsklig, och helt enkelt fråga ”hur mår du”? Det är också bra att be personen ta med sig en person till vid läkarmötet.

Öppna för frågor om sexualitet

– Det kan vara svårt att ta till sig information när är i chock. Man glömmer lätt bort saker. Skriv gärna ner vad som kommer att hända.

– Öppna upp för att informera om sexualitet. Unga människor har ofta funderingar kring det, till exempel när de kan börja ha sex igen, men de vågar sällan fråga.

Kan sakna stöd i vardagen

Det är också viktigt att inte utgå från att ungdomar har stabilt stöd från sin omgivning. Det kan lika gärna vara tvärtom, de har precis slagit sig loss från sina föräldrar och har ingen alls att be om hjälp i vardagen, förklarar Julia Mjörnstedt och tar ett exempel:

Ung cancer blev kontaktade av en ung tjej som knappt ätit alls på två veckor. Hon var blind sedan tidigare och nu nyopererad för en hjärntumör, därefter hemskickad i taxi. Hon hade glömt bort var hon skickat sin ledarhund och klarade inte att ta sig ut och handla mat utan hunden.

Den 3 september mottog Ung cancer Friska sjukvårdspriset, som delades ut på kongressen Framtidens Specialistläkare i Malmö av Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson.

– Det är ett kvitto på att vi gör något bra, jobbar i rätt riktning, och uppskattas för det. Och det är roligt att ännu fler får vetskap om att vi finns, säger Julia Mjörnstedt.

Friska sjukvårdspriset
Friska sjukvårdspriset går till en person som genom enträget arbete lyckats åstadkomma förbättring inom vården för patienter och läkare.

Julia Mjörnstedt får priset med motiveringen: ”För att hon och Ung cancer ger en röst åt alla som är ’unga och odödliga’ och samtidigt får diagnosen cancer, och öppnar sjukvårdens ögon för hur unga vuxna med cancer upplever vården.”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera