Nyhetsarkiv

Journal på nätet-projekt utökas i Uppsala – trots fackets protester

– De har glatt kört över oss i förhandlingarna, säger Niclas Abrahamsson, ordförande i Sjukhusläkarna i Uppsala.

Bakgrunden är att Uppsala läns landsting stegvis låter allt fler patienter få direktåtkomst till sina journaler över nätet. Nu är systemen öppna för alla landstingsanställda som önskar se sin journal, genom inloggning på ”Mina vårdkontakter”. Åtkomsten omfattar även osignerade anteckningar och det finns ingen rådrumstid (tid för prövning och signering/korrigering av fel) som rekommenderas av Läkarförbundet.

Journalinformation från psykiatrin, kvinnofridsenheten och klinisk genetik är undantagna. Dessutom ska det finnas möjligheter att undanta viss information, t ex tidiga hypoteser, genom att skriva in dem i ett särskilt fält i journalen.

– Det är vi kritiska mot. Det innebär att journalen inte kan användas som arbetsredskap på samma sätt som tidigare. Ska vi behöva göra dubbla bedömningar – en som patienten har direktåtkomst till, och en dold?

– Inte bara läkarfacket har blivit överkört utan även tunga remissinstanser som Reumatikerförbundet, som också tycker att endast signerade journalanteckningar ska göras tillgängliga. Vi har inte ens fått några vettiga svar på de invändningar vi har.

Läkarföreningen ger dock inte upp försöken att påverka, utan och anmält projektet till Datainspektionen och Socialstyrelsen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera