Nyhetsarkiv

Jouren förr och nu –var står du?

Jouren – en högst aktuell och brännhet fråga. Sjukhusläkarna tog tillfället i akt att samla in framtidens läkares åsikt för att kunna driva frågan i rätt riktning.

Henrik Widegrens låt ”När jag gjorde AT” inleder Sjukhusläkarnas seminarium och workshop om jouren förr och nu på FSL En låt som i komiska ordalag beskriver vilka fruktansvärda förhållanden läkare kunde arbeta under förr.

– Det vi vill ta reda på här i dag är ”Hur vill ni som är framtidens läkare utforma jouren”? Ge oss er input, säger Sjukhusläkarnas Maria Thorén Örnberg när låten är slut och ber publiken räcka upp handen om de håller med om hennes påståenden.

– Ser du jourarbetet som en del av din yrkesroll?

Flera händer åker i luften.

– Anser du att din beredskapsersättning är adekvat?

Någon enstaka hand räcks upp.

”Man lärde sig the hard way” berättar Torbjörn Karlsson om hur det såg ut när han började sin läkarkarriär.  Foto: Malin Lindgren

Därefter tar Sjukhusläkarnas Torbjörn Karlsson vid. Han berättar om hur det gick till när han började sin läkarkarriär. ”Du söver och jag sover” var beskedet han fick av sin bakjour.

– Så skulle vi inte göra i dag. Man lärde sig the hard way. Jag skulle kunna fortsätta att berätta den här typen av anekdoter hur länge som helst, säger Torbjörn Karlsson.

Därefter tar en något yngre kollega ordet – Suzanne Hedberg som har arbetat som specialist i kirurg på Sahlgrenska i fem år.

Hon berättar att sova är något hon bara göra i undantagsfall under sina jourpass.

– Två av tre nätter kommer jag aldrig till jourrummet. Ibland kan jag sova någon timme eller två. Jag håller inte med om att det var värre förr. Trots att det var ett större upptagningsområde då så hände faktiskt att man tömde akuten och som jour sov man mycket mycket mer, säger hon.

Efter de båda läkarnas berättelser delas publiken in i grupper där frågorna om jouren diskuteras lite mer ingående – kommer jouren i framtiden att vara en börda eller finns positiva effekter?

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera