Nyhetsarkiv

”JO:s yttrande visar att man får uttrycka sin åsikt öppet”

Efter JO:s kritik mot landstinget Gävleborg har landstingsdirektör Svante Lönnbark gått ut med en kommentar där han säger: ”Vi delar inte JO:s uppfattning om att det var fel att returnera namnlistorna”.

JO:s bedömning att det PM som gick ut från landstingsledningen kunde uppfattas som ett åsiktsförbud kommenteras inte. Istället lyfter landstingsdirektören fram att JO inte ser några hinder i sak mot landstingets policy att hålla arbetsplatsträffar.

Vincent Ugarph, läkaren som står bakom JO-anmälan, tycker att landstingsledningens kommentarer håller en låg nivå.

– Det är som att skylla på domaren när man förlorar matchen, och hävda att man ändå vunnit. Det är häpnadsväckande att landstingsledningen ignorerar JO-ämbetet på det här sättet, säger han.

Det viktigaste med JO:s yttrande är att det tydligt stöder rätten att öppet uttrycka en avvikande mening, menar Vincent Ugarph.

– JO tar ställning för att det ska vara högt i tak för medarbetarna.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera