Nyhetsarkiv

Joris Derksen har nyligen tagit ”Epic-körkort”

Joris Derksen är nyexaminerad urolog och har nyligen fått jobb på Spaarne i Holland.

Han har precis avslutat sin Epic-utbildning – en utbildning man måste genomgå för att få arbeta på sjukhuset. För Sjukhusläkaren berättar han om en tuff inskolningsprocess.

– Blir man inte godkänd så kan man inte arbeta här, säger Joris.

Ett team som ”körlärare”

Att börja jobba på Spaarne och med Epic kan jämföras med att ta körkort, menar han. Man har körlärare, men mamma och pappa får också hjälpa till.

– Det börjar med sex lektioner där Epic-teamet och olika doktorer närvarar, till exempel en urolog, en kirurg och kanske någon från intensiven. De får alla dela med sig av sin kunskap.

Vad Joris beskriver som Epic-teamet är en grupp på 10 människor som är anställda av Epic men som verkar som teknisk support på Spaarne. Epic-teamet är tekniskt ansvariga på sjukhusets samtliga kliniker.
Under de sex lektionerna demonstrerar läkarna tillsammans med Epic-teamet hur systemet ska användas. Det fungerar som i ett klassrum. Eleverna sitter vid sina skolbänkar och har sina egna datorer.

– Under träningsperioden får man verkligen lära sig systemet. Klarar man inte att bli godkänd får man inte jobba på sjukhuset, säger Joris.

”Det tar tid att lära sig men det vinner man tillbaka”

Joris har, innan han blev färdig urolog, arbetat på flera andra holländska sjukhus med olika elektroniska journalsystem. Enligt honom är Spaarne och Epic något alldeles extra.

– De andra sjukhusen använde egengjorda journalsystem som verkligen var lätta att lära sig. Problemet var att man jobbade med för många olika program. Ett program för att registrera patientens information vid ett besök, ett annat för att beställa medicinen, ett tredje för att boka ett nytt möte. Listan kunde göras hur lång som helst. Varje program var oftast ganska lätt att lära sig, men det blev väldigt många olika program att hålla reda på och ett stort problem var att de program man använde inte samverkade överhuvudtaget, säger Joris Derksen.

Här är det svårt att lära sig systemet, det tar lång tid, men i slutändan så vinner man tillbaka den tiden flera gånger om.

Precis som flera andra läkare som Sjukhusläkaren har talat med beskriver Joris Epic som ett “all-inclusive”-system där allt ser ut ungefär likadant och ikonerna påminner om varandra oavsett vad ditt syfte är. Han drar paralleller till Mac och PC, där han föredrar Mac eftersom han inte känner sig vilsen så fort han ska göra något nytt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera