Nyhetsarkiv

Regiondirektör Jonas Rastad avgår

Skånes hårt kritiserade regiondirektör Jonas Rastad avgick med omedelbar verkan i går. Som ny landstingsdirektör i Region Skåne föreslås i dag Alf Jönsson.

Jonas Rastad tillträdde som regiondirektör 2012. Han fick kritik för uttalanden han gjorde redan innan han hunnit tillträda. Därefter har hans ledarstil och sammanslagningen av sjukhusen i Skåne, fortsatt att göra honom impopulär hos personal och fack. Han har bland annat kritiserats för att vilja begränsa de anställdas yttrandefrihet.

– Han har haft för mycket makt och har inte lyssnat utåt. Han har förstört hela sjukvården, säger Marie Löfqvist, ordförande för Kommunal vård och omsorg i Helsingborg, till Kvällsposten Expressen.

Vid ett möte med regionens revisorer i april ska Jonas Rastad ha uppträtt hotfullt och oförskämt.

– Jag har under mina fyrtio år i samhällets tjänst aldrig varit med om något liknande, sa Lars-Erik Lövdén (S), ordförande i revisionen, till Helsingborgs Dagblad, sedan han tillsammans med vice ordförande i revisionen skrivit ett ”skarpt brev” till regionstyrelsen om agerandet.

Jonas Rastad fyller 65 i höst men får  2,6 miljoner kronor eftersom han går i förtid. Det kan betraktas antingen som en onödig kostnad eller som en vinst.

Hade Rastad blivit uppsagd, så som den nya rödgröna ledningen i Region Skåne sagt sig vilja göra, hade han istället fått 3 miljoner kronor i avgångsvederlag.  ”I spelet kring Rastads avgång har Henrik Fritzon (regionstyrelsens ordförande i Skåne, (S)) således sparat en halv miljon till Region Skåne”, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Alf Jönsson, som föreslås som ny regiondirektör i Region Skåne, har varit landstingsdirektör i Kalmar län sedan 2005.

– Han är känd för sitt lyssnande och långsiktiga ledarskap. Det är just en sådan långsiktighet och förmåga att lyssna till medarbetare och patienter som den skånska sjukvården behöver, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsen ordförande i Skåne, i ett pressmeddelande som nyss gick ut från Region Skåne.

Henrik Fritzon framhåller också att sjukvården i Kalmar håller hög kvalitet samtidigt som den är kostnadseffektiv.

Läs om den kritiserade omorganiseringen av Skånevärden i senaste Sjukhusläkaren, se nedan.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera