Nyhetsarkiv

Johanna är nu chef på ett mindre biotekföretag

– Men vi valde att fortsätta att fokusera på vårt forskningsarbete inom Alzheimer och göra överlämningen till Boston så bra som möjligt, berättar hon.

Johanna Fälting och hennes arbetsgrupp bestämde sig tidigt för att deras arbete var så viktigt för många människor att det gällde att fortsätta att göra ett så bra jobb som möjligt, berättar hon.

Det har inneburit att hon jobbat kvar på AstraZeneca till för en månad sedan.

– Det kändes bra att leverera något som lever vidare, att vi kan ha varit en del av att eventuellt skapa ett viktigt läkemedel för en grupp patienter som är väldigt beroende. Vi fann lojaliteten och motivationen inom projektgruppen på det viset.

Det här har också inneburit att några av gruppens forskare har valt att följa med till Boston och fortsätta arbeta med projektet där.

”Framtiden ligger i mindre bolag”

Men Johanna Fältring valde att stanna i Sverige. Efter 11 år på AstraZeneca har hon fått ett nytt arbete inom läkemedelsindustrin. Den här gången inom ett svenskt, betydligt mindre bioteknikföretag, BioArctic Neuroscience, som utvecklar nya läkemedel och diagnostik mot neurodegenerativa sjukdomar och som också har utvecklat en ny antikroppsmedicin mot Alzheimers sjukdom som nu testas på patienter.

Hon tror att framtiden för svensk läkemedelsforskning ligger i mindre bolag och hon hoppas och tror att det kommer att starta många nya små bolag ur nedläggningen av AstraZeneca.

Chefsuppdrag

Sitt nya jobb vid Bioarctic fick hon genom de arbetsmarknadsdagar som arrangerades för de anställda i våras.

– Jag träffade ett rekryteringsföretag där som sökte någon för ett arbete vid ett företag som jag kände till sedan tidigare och som hade intressanta projekt.

Den 1 november började hon på det nya jobbet som chef för en avdelning med inriktning på molekylärbiologi och immunologi. Arbetet innebär att hon arbetar vidare med Alzheimer men också med ryggmärgsskador och Parkinson.

Kortare beslutsvägar

Hela företaget består av 27 personer vilket är betydligt färre än vad som ingick i bara den grupp hon ledde på AstraZeneca.

– Jag har en annan roll här än vad jag hade tidigare och jag har fått personalansvar. Det är också ett annorlunda sätt att arbeta med kortare beslutsvägar i ett litet bolag, konstaterar hon.

Hon uppskattar att hon fått fortsätta inom samma bransch där hon känner sig hemma. Förutom den specifika ämneskunskap hon tagit med sig från AstraZeneca berättar hon att hon har stor glädje av de ledarskapsverktyg som man använde inom företaget.

– Det ger en bra struktur för hur man tar hand om personalen runt mål och resultatstyrning, utvecklingsplaner för individen och hur man agerar som en ledare. Mycket av det tar jag med mig i den nya rollen som chef. Det är otroligt användbart, säger Johanna Fälting.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera