Nyhetsarkiv

JO gav Hudiksvallsläkare rätt

Sjukhusläkaren skrev i våras om kirurgen Vincent Ugarph, som utsattes för personangrepp efter att ha JO-anmält landstinget för brott mot personalens yttrandefrihet.

Bakgrunden är den kritik som personalen på Hudiksvalls sjukhus gav uttryck för när landstingets strategiplan publicerades under 2009, en plan som bland annat innebar att akutmottagningen i Hudiksvall skulle stängas.

Hotet mot sjukhuset väckte stor uppmärksamhet i Hudiksvall. Bland annat hölls en protestmarsch och flera namninsamlingar kom igång. Det var då som landstingets PM skickades ut, med formuleringar som ”vi får inte använda arbetstid, landstingets lokaler eller utrustning för att ordna möten där privata åsikter diskuteras.” och ”vi får inte använda landstingets lokaler för att sprida vår åsikt”.

De protestlistor mot strategiplanen som satts upp i personalrum togs därefter ner av cheferna.

Anmälde till JO

Vincent Ugarph, överläkare på kirurgkliniken, gjorde då en anmälan till JO om landstingets agerande för att tysta de anställdas kritik.

JO har begärt in yttranden från landstingsledningen och Vincent Ugarph i flera omgångar. I ett av yttrandena uttalade sig landstingsledningen negativt om Vincent Ugarph som person och kallade hans uppträdande för ”aggressivt”, vilket såväl han själv som kollegorna uppfattade som ytterligare ett sätt att tysta kritiken. Då uttalade 89 läkarkollegor vid sjukhuset sitt stöd för Vincent Ugarph i ett brev till landstingsledningen.

I förra veckan kom alltså JO:s utlåtande, som ger Vincent Ugarph rätt på båda punkterna.

Kan uppfattas som åsiktsförbud

PM:et ”kan uppfattas som att det föreligger ett förbud för de anställda att över huvud taget ge uttryck för sina åsikter i landstingets lokaler” skriver JO. Och namnlistorna tycker JO inte kan uppfattas som ett uttryck för illojalitet, det var istället ett uttryck för stöd till sjukhuset.

När det gäller namnlistor på arbetsplatsen resonerar JO om att arbetsgivaren kan ha rätt att ta bort sådana om de har ett stötande innehåll, har placerats ut av obehöriga (ej personal) eller bryter mot lojalitetsplikten mot arbetsgivaren. I det aktuella fallet bidrog listornas innehåll, dvs stödet till sjukhuset, och det faktum att beslutet ännu inte var taget till JO:s ställningstagande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera