Nyhetsarkiv

Jan Halldin prisas för debattartikel

Jan Halldin prisas av Läkartidningen för sin debattartikel om behovet av att ledare i svensk sjukvård vågar säga ifrån när patientsäkerhet och etiska värderingar hotas.

När Läkartidningen presenterade listan över årets artiklar för 2016 tog Jan Halldin, läkare och medicine doktor, hem utmärkelsen för kategorin ”Debatt”.

Debattartikeln som prisas är ”Vilken ledarstil krävs i vården?”, vilken lyfter behovet av chefer som värnar medicinska och etiska värdering, istället för de ekonomiska.

– Trots att marknadsekonomiska principer hotar de medicinska och etiska värderingarna, patientsäkerheten, arbetsmiljön och yttrandefriheten är det få som vågar säga ifrån. Det är jätteviktigt att vårdchefer på olika nivåer visar mer civilkurage och att vi får bort den tystnadskultur som råder. Jag vet att det är många som håller med mig men som inte vågar ge sig in i debatten, säger han till Läkartidningen.

Andra pristagare för 2016 är: Årets kommentar – Jan Beskow och Ullakarin Nyberg, Årets originalstudie/fallbeskrivning – Martin J Holzmann och Nadia Bandstein, Årets översiktsartikel – Jan Lidbeck, Årets Medicinens ABC/artikel av yngre skribent – Ulrika KE Svensson och Johan Hellgren samt Övriga kategorier – Birgitta Söderfeldt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera