Nyhetsarkiv

”Jag har goda förhoppningar om fler vårdplatser”

”Jag mötte direkt en glädje över att jag lyssnar” säger Alf Jönsson efter ett halvår på posten som Skånes regiondirektör. Högt i tak och ett stort flöde av idéer från medarbetarna är hans visioner för ledarskapet framöver.

Redan dagen efter att hans hårt kritiserade företrädare köptes ut för två miljoner kronor utsågs Alf Jönsson till ny regiondirektör i Region Skåne. En region omkring fem gånger större och betydligt mer komplex än det landsting han ansvarat för tidigare.

”Det första jag ska göra är att lyssna på medarbetarna” lovade han då. Sjukhusläkaren träffade honom ett halvår senare för att ta reda på vad han har hunnit höra hittills, vilka utmaningar han står inför – och vilka förväntningar han tror att Sjukhusläkarna i Skåne har på honom framöver.

Alf Jönsson visar sig vara en upptagen man. Den halvtimmeslånga intervjun har fått bokas månader i förväg och exakt på utsatt tid dyker han upp i Regionhuset i Kristianstad där han håller till för dagen. Men särskilt mycket tid bakom skrivbordet har det inte hunnit bli sedan tillträdet, berättar han.

– Jag har varit ute och träffat otroligt mycket medarbetare. Det har varit verksamhetsbesök i princip varje vecka. Jag har velat ta reda på hur vi har det i Region Skåne och vad som är vår stora utmaning framåt, säger Alf Jönsson

Och det finns ett antal områden där han har sett att Region Skåne behöver bli bättre, framför allt inom hälso och sjukvård, berättar han.

– Efter samtal med medarbetarna har jag fört ett resonemang med politikerna vilket bland annat har resulterat i ett paket för tillgängligheten – 470 miljoner kronor ska hjälpa till att åstadkomma bättre samhällsservice i Region Skåne framöver. Vi behöver också frigöra resurser för den medicinska och professionella­ utvecklingen så vi kan ägna oss åt det vi verkligen behöver satsa på.

Bland de viktigaste frågorna framåt hör att medarbetarna ska kunna känna tillit till ledningen och tilltro till det man gör, menar Alf Jönsson.

– Man blir ju inte sjukhusläkare för att man vill diskutera ekonomi med en sådan som mig. Det blir man för att man vill göra det bättre för andra människor­. Därför vill jag styra med hjälp av värderingar. Jag förutsätter att alla känner att man kan gå till sin närmsta chef och tala om vad man tänker och att man känner full tillit till att de även kan vända sig direkt till mig.

Upplever du att det har varit högt i tak innan ditt tillträde?

– Jag har dålig kunskap om hur det har varit tidigare. Men jag mötte direkt en glädje över att jag lyssnar och man öppnar upp sig direkt. Det är precis så jag vill ha det för då får jag så många bra idéer den vägen.

Vad anser du om den nya, omdiskuterade förvaltningsorganisationen som din företrädare drev igenom på eget bevåg? Fungerar den?

– Jag tror inte att man kan recensera den organisationen eller hur den kom till. Den är smart utformad på så sätt att det hänger samman områdesvis och det är en styrka. Sedan, vad jag har förstått, gick det alldeles för snabbt och det satte avtryck i vad man tyckte.  Jag har tryckt på det närvarande lokala ledarskapet. Vi behöver möjlighet till nära beslut. Problemen tar vi i lugn och ro när de uppstår.

Vilka andra frågor anser du är prioriterade att jobba med framåt?

– En köfri vård, att patienterna ska känna tillit till vården. Sedan behöver vi jobba mycket med it-utvecklingen och digitaliseringens möjligheter. Vi har ett på gränsen till uråldrigt it-system i Region Skåne som inte håller måttet och det behöver vi uppgradera ganska snart.

Apropå det, är ni fortfarande med i 3R-samarbetet?

– Det finns områden där  vi jobbar tillsammans med andra och självklart jobbar vi tillsammans med de övriga storstadsregionerna kring systematiken där man behöver gemensamma standards och så vidare. Men våra system tar alldeles för mycket kraft just nu och de fungerar inte tillsammans så där behöver vi gå lite snabbare fram. Nu i januari och februari kommer vi att presentera en ny strategi för hur vi ska kunna använda ny teknik för att förenkla för invånare och medarbetare.

Hur ser du på den personalbrist som råder i regionen?

– Det var anställningsstopp under några år där man höll igen ett antal yrkeskategorier och fick dra ner på antalet vårdplatser. Nu satsar vi bland annat på bättre arbetsvillkor för sjuksköterskorna med mindre helgjobb. Vi arbetar också med kompetensväxling där vi tar in servicemedarbetare. Vi ser att vi redan har blivit fler, att många fler tjänster är tillsatta och jag har god förhoppning att vi ska kunna öppna upp fler vårdplatser framöver.

Varför tror du att just du fick det här uppdraget att leda Region Skåne?

– Det får du egentligen fråga de som anställde mig, men jag kom tidigare från Landstinget i Kalmar län där vi hade god samhällsservice och en bra relation till medarbetare, samt bra resultat inom många områden under flera år.

På vilka sätt kommer du att jobba annorlunda i Region Skåne?

– Region Skåne är nästan fem gånger större och har tio sjukhus. Det gör att jag inte hinner lära känna alla personer på samma sätt som tidigare. Det blir mer att leda andra ledare och ännu viktigare för mig att jobba med värderingar som verktyg.

Vad förväntar du dig av sjukhusläkarna framöver?

– De har en oerhört hög kompetens och de är oerhört engagerade medarbetare. Det ger mig en glädje, en styrka och ett hopp om att vi kan göra det här lite bättre. Jag brukar säga att alla har två uppdrag – att göra dagens jobb och att göra dagens jobb lite bättre. Jag hoppas på högt i tak och att väldigt många ideer flödar till mig från läkarna

Vad tror du att sjukhusläkarna förväntar sig av dig?

– Det hoppas jag att de talar om för mig. Jag vill att vi följer en stabil linje som håller för patienterna och den medicinska­ verksamheten. Inga fler snabba klipp utan systematisk, tryggt och stilla för en bättre arbetsmiljö och en bättre vård. Region Skåne är en fantastisk organisation som är oerhört ledande inom många områden. Jag vill att alla ska känna att de har möjlighet att göra skillnad varje dag och åstadkomma någonting, inte vara frustrerade när de kommer hem. Då känner man en tillit och vill jobba vidare.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera