Nyhetsarkiv

”Jag blev alldeles bestört över de osanna anklagelserna”

– Innan anklagelserna kom hade vi en jättetrevlig stämning på sjukhuset och det fanns ett gott samarbetsklimat. Ungefär hälften av de som arbetade på sjukhuset (kliniken) vid den här tiden kom från länder utanför Sverige.

Lona Layous är narkosläkare från Syrien och gjorde sin provtjänstgöring på Södertälje sjukhus då anklagelserna om intensivvårdsavdelningens påstådda rasistiska kultur, haglade som mest. Direkt efter SVTs program Debatt, mejlade Lona Layous ett
protestbrev till SVT. Ingen journalist hörde av sig.

Lona Layous blev både bestört och upprörd när hon såg SVTs debattprogram som stämplade Södertälje sjukhus som rasistiskt.

– Jag blev chockad och kände inte alls igen mig i den beskrivning som gavs. Bilden som målades upp var inte sann. Jag är utländsk läkare och varken jag, mina kollegor eller patienter har blivit utsatta för rasistisk behandling, säger Lona Layous.

Mejl till redaktionen

Direkt efter programmet skickade hon ett mejl till redaktionen för Debatt på SVT. Hon skriver:

”Jag är en narkosläkare från Syrien och jag har gjort min provtjänstgöring i Södertälje sjukhus. Det var synd att höra om rasistisk särbehandling av utländska patienter på anestesikliniken där jag blev bemött med så mycket vänlighet av både kollegor och annan personal. Jag upplevde ingen särbehandling av utländska patienter i kliniken, vilket annars skulle vara lätt att märka på ett sjukhus där en stor del av patienterna är utlänningar. Att en undersköterska har betett sig på fel sätt får inte tolkas som om det är en rasistisk kultur som råder bland de anställda”.

– Det var märkligt att inte en enda journalist ifrågasatte den bild som spreds, ingen undersökte om anklagelserna stämde. Och jag fick heller inget svar från SVT efter att jag skickat mitt mejl. Det hade varit så enkelt att ringa och fråga oss och undersöka påståendena närmare.

– Det var hemskt att uppleva hur den här debatten påverkade oss som arbetade på sjukhuset. Stämningen blev tryckt, många var besvikna och jätteledsna. IVA-personalen upplevde att de fick en rasiststämpel som var omöjlig att tvätta bort, säger Lona Layous.

Rakare i Syrien

Det finns stora skillnader mellan att vara läkare i Syrien jämfört med i Sverige, tycker hon. Här arbetar man i större utsträckning gränsöverskridande och i team. Men det finns en mycket större rädsla i kommunikationen mellan de anställda, menar Lona Layous.

– Man är mycket rakare i Syrien, här är man mycket mer rädd att framföra sin kritik direkt.
Lona Layous är utbildad specialistläkare i anestesi i Syrien och kom till Sverige 2006. Efter studier i svenska för akademiker, började hon på Södertälje sjukhus i mars 2008.

– Jag ville till Sverige av sociala skäl, delar av min familj finns här. Jag såg också en chans att få arbeta i ett modernt sjukvårdssystem och utveckla mig vidare i mitt yrke som läkare, säger Lona Layous.

Slussades in

Att komma som utländsk läkare till ett nytt land, med ett nytt språk, ny kultur och andra rutiner och arbetssätt än hemlandets, var svårt.

Efter godkänt språkprov slussades hon successivt in i arbetet på anestesikliniken.

– De var väldigt vana att hjälpa utländska läkare och jag blev väl omhändertagen. Jag fick mycket feedback och det motiverade mig att fortsätta. Jag har pratat mycket med mina kollegor som kommer från Kurdistan, Latinamerika, Syrien och andra länder. Och vi är alla väldigt positiva över den introduktion vi fick i Södertälje, säger Lona Layous.

I dag gör hon en förkortad specialisttjänstgöring på S:t Görans sjukhus för att erhålla svensk specialistlegitimation. Hon räknar med att vara legitimerad specialist i början av 2013.

Den bild som Lona Layous ger, bekräftas av Jelena Paegle, specialistläkare i anestesi från Lettland. Hon kom till Södertälje sjukhus 2002.

– Vi var ett flertal läkare som slussades in i det svenska sjukvårdssystemet, och vi fick en mycket smidig och mjuk start. När vi fick ta del om skriverierna om rasism på Södertälje sjukhus reagerade vi både med förvåning och ilska.

Jag och två kollegor skrev till Länstidningen och även till SVT för att protestera mot den generaliserande bild som vi upplevde var grovt överdriven. Det var väldigt starka ord som sades utan att någon egentligen försökte hitta sanningen bakom alla överdrifter. Ingen ställde en fråga till oss utländska läkare.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera