Nyhetsarkiv

IVO nöjda med NLL:s hantering av cellprovsmiss

Norrbottens läns landsting har utrett händelsen då 20 kvinnor fick felaktiga resultat på sina cellprover. Inspektionen för vård och omsorg är nöjda med de åtgärder landstinget vidtagit och kommer inte vidta några åtgärder.

Det var vid en kvalitetsgranskning som landstingets diagnostikföretag Unilabs upptäckte att andelen gynekologiska cellförändringar hos kvinnor i Norrbotten var lägre än i landet i övrigt. En intern kvalitetsgranskning vid Unilabs avslöjade att tjugo kvinnor vars prover bedömts som normala i själva verket hade cellförändringar som behövde behandling.  En av kvinnorna har utvecklat livmoderhalscancer, vilket ledde till att landstinget och Unilabs anmälde sig själva till IVO.

IVO har nu avslutat ärendet och konstaterar, enligt ett pressmeddelande från landstinget, att landstinget och Unilabs dels fullgjort sin skyldighet att anmäla händelsen, och att de åtgärder som vidtagits för att hindra att något liknande händer är tillräckliga.

– Det känns bra att IVO är nöjda med vår utredning och de åtgärder vi vidtagit med anledning av händelsen, men samtidigt lider vi med de kvinnor som drabbats av de felaktiga provsvaren, säger Carl-Johan Westborg som är chefsläkare med Lex Maria-ansvar.

Landstinget och Unilabs har även inlett en omgranskning av cirka 7200 provsvar från perioden 2010-2014 som fortfarande pågår. Resultaten hoppas man kunna presentera ett resultat i början av september.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera