Nyhetsarkiv

IVO nekar insyn i inspektörernas registrering

Han menade att enkäterna, till skillnad från lex Maria-besluten, inte är allmän handling utan arbetsmaterial och därför inte omfattas av offentlighetsprincipen. Och han får medhåll av IVO:s jurist Jonas Widell.

Jag får därför sväva i ovisshet om hur några lex Maria-ärenden enkätfördes av handläggaren, till exempel vård­platsbristen som angavs i en anmälan från internmedicinska kliniken i Karlstad (8.1.1-30120/2013), Den inspektör som handlade ärendet har inte heller själv tillgång till sina ”gamla” enkäter, men gissar att hon fyllde i ”Omgivning och organisation, och kanske även procedurer, rutiner och riktlinjer”.

IVO kräver öppenhet av sjukvårdens personal, men vägrar insyn i sitt eget arbete.

Sjukhusläkaren ville se hur några lex Maria-fall registrerades av IVO:s inspektörer, vilket är intressant nu när den egna granskningen skurits ned och övergått till att fokusera på att vårdgivaren granskar sig själv på ett korrekt sätt. Men det blev blankt nej från IVO som nekade oss insyn med hänvisning tlll att det är arbetsmaterial.

faksimil_barnet_avled

Utdraget visar ett exempel på lex Maria-beslut där IVO inte vill visa upp hur handläggaren registrerat ärendet i enkäten.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera