Italienska staten diskriminerar läkare som utför aborter
Stängda karriärmöjligheter och hård press för att sluta utföra aborter. Europarådet kritiserar nu italienska staten för att den diskriminerar de läkare som utför aborter och för att inte göra tillräckligt för att abortlagen ska fungera.
Mer än två tredjedelar av Italiens gynekologer samvetsvägrar. Det innebär i praktiken att det på många ställen är omöjligt för kvinnor att göra aborter lagligt. Antonio Carucci jobbar som överläkare på gynekologi- och obstetrikenheten på sjukhuset i Pontedera i norra Toskana. Han valde att lämna sjukhuset i sin hemstad Neapel, eftersom han fick begränsade karriärmöjligheter. Orsaken? Han valde att göra aborter.
– Vi var bara fem av femtio underläkare som valt att göra det, resten samvetsvägrade. Jag ville arbeta med in vitro fertilisering, men min chef sa att jag inte kunde göra det om jag utförde aborter också, berättar han.
Antonio är inte ensam om problemet. På flera ställen sätts läkarna under stor press för att de inte ska utföra aborter. Enligt Laiga, som organiserar cirka tusen läkare som kämpar för att få abortlagen att fungera, kommer det ibland till ren utpressning. Ofta handlar det om att tvingas göra aborter hela tiden och uteslutas från karriärmöjligheter.
På sjukhuset i Pontedera är situationen en helt annan. Det var ett av de första att utföra farmakologiska aborter 2005, vilket ledde till en proteststorm, och i dag utför de tre fjärdedelar av aborterna. Här finns inga väntelistor och sena aborter utförs nästan omedelbart.
– Detta är helt och hållet en kulturell fråga. Det finns många ställen där det fortfarande bara görs kirurgiska aborter, vilket nästan verkar vara ett sätt att straffa kvinnorna på, säger enhetschefen Massimo Srebot.
– Här utgår vi ifrån att kvinnan redan är stressad av situationen. Ingen tar ett sådant här beslut med lätt hjärta och därför försöker vi göra det hela så smärtfritt rent fysiskt som vi kan.Både kvinnorna och gynekologerna fördöms av katolska kyrkan och det sociala trycket, även för icke-katoliker, är stort.
– Trots det kommer det troende, katolska kvinnor hit till oss för aborter, konstaterar Massimo Srebot.
De officiella aborterna minskar år från år. Men enligt många experter är inte det ett bevis på att aborterna verkligen är färre. Även regeringen är medveten om att de illegala aborterna är på uppgång, och har gjort lagen strängare genom att införa böter på mellan 45 000 och 90 000 kronor för de kvinnor som utsätter sig för sådana.
– De välutbildade kvinnorna hamnar inte i den situationen. De kan betala för privat sjukvård om den offentliga inte garanterar aborter. Det är de fattiga kvinnorna, många invandrare, som inte vet hur de ska göra eller inte har råd. Det är de som hamnar i fällan med illegala aborter, konstaterar Laigas ordförande, gynekologen Silvana Agatone.
– När dessa kvinnor sedan får svåra blödningar efter aborterna och inte vågar vända sig till ett sjukhus av rädsla för böter, vems är felet då? Om staten erbjöd säkra aborter inom den offentliga sjukvården över hela landet så skulle vi aldrig hamna där. Laiga föreslår att man på de ställen där i princip alla läkare samvetsvägrar, enbart anställer läkare som gör aborter. På så sätt kan man väga upp situationen. Problemet i dag är att många av de läkare som börjar utan att samvetsvägra ändrar uppfattning efter ett tag på grund av arbetssituationen.
– Alla de andra underläkarna var inte vägrare på grund av sitt samvete, men snarare för att det är svårt att stå emot det sociala trycket.
Plus att arbetssituationen, med många aborter och lite annat arbete, gör att läkarna inte orkar, berättar Antonio Carucci.Detta var anledningen till att det italienska fackförbundet Cgil vände sig till Europarådet. Det anser att läkarna tvingas arbeta under omänskliga förhållanden, och nu har alltså rådet gett förbundet rätt.
Den italienska hälsovårdsministern Beatrice Lorenzin, har svarat på Europarådets kritik i det italienska parlamentet med att säga att den italienska abortlagen är till för att minska antalet aborter och inte för att ge alla kvinnor tillgång till abort. I svaret till rådet har ministeriet skrivit (ordagrant) ”regeringen håller kontroll på situationen i alla inblandade parters intresse, som kvinnorna och läkarna, men främst av allt med ett öga på de ofödda barnens rättigheter”.
– Vi måste se upp. Starka krafter rör sig för att stoppa den fria aborten inom hela EU. Vi får inte ta för lätt på detta. Som läkare anser jag att detta är en farlig utveckling, utbrister Silvana Agatone.Katolska kyrkan anser fortfarande att abort är en dödssynd, och de olika rörelser som arbetar mot aborten är fortfarande starka, trots att även katoliker är för fri abort vilket folkomröstningen 1978 visade, där två tredjedelar av alla röstberättigade röstade nej till att ta bort lagen.