Italienska läkare i strejk mot nedragningar
Tre fjärdedelar av Italiens läkare strejkade i onsdags mot neddragningarna inom den offentliga sjukvården. Ilskan är stor sedan regeringen förra veckan beslöt att inte finansiera nyanställningar.
När den nya arbetstidslagen, enligt EU:s direktiv, blev definitiv 25 november, lovade den italienska regeringen läkarkåren minst 4 000 nya anställningar. När den sedan drog tillbaka sitt löfte förra veckan blev missnöjet stort och uppslutningen stor kring strejken, som genomfördes av i stort sett alla läkarfacken tillsammans.
– De som förut hade jour på två avdelningar måste nu ta hand om fyra. På flera ställen har verksamheten fått neddragningar. Väntelistorna blir längre. Det finns nästan inga fungerande vårdcentraler som kan lätta trycket på sjukhusen. Vi kände att vi var tvungna att säga ifrån, även om vi som kategori inte gärna strejkar, konstaterar psykiatrikern Massimo Cozza, som är ordförande för läkaravdelningen inom facket FP-Cgil.
– Den skärs ner inom den offentliga sjukvården hela tiden, och det måste bli ett stopp på det nu, säger han bestämt.
Hälsovårdsministern Beatrice Lorenzin förklarade i onsdags att strejken måste användas för en reflektion över hur den italienska sjukvården fungerar. Hon lyckades få regeringen att gå med på att ge regionerna, som är sjukvårdsansvariga i Italien, möjlighet att visstidsanställa redan från 1 januari nästa år för att möta krisen efter den nya lagen.
– Vi räknar med 6000 nya anställningar, varav hälften bör vara läkare. Detta kostar 339 miljoner euro, som regionerna själva måste ta fram, men det tror vi inte blir något problem. Jag vet att den italienska sjukvårdens personal är hårt pressad och vi måste göra något åt det nu, säger hon.
Facken tror inte på ministerns löften.
– Om regeringen inte lägger till några egna pengar så lär det knappast bli något, säger Massimo Cozza.
Facken planerar redan andra strejker och demonstrationer i januari nästa år.