Nyhetsarkiv

It-system gör det möjligt att köpa och sälja jourpass

– Det här är ett vinnande koncept och jag kan egentligen inte se några nackdelar med det, säger överläkare Bengt Widgren, verksamhetschef på akut och olycksfallsmottagningen på Sahlgrenska, som med nätverksspecialisten Tord Aminoff utvecklat och anpassat ett system som på ett mycket enkelt sätt kan hantera läkarnas jourverksamhet och saldo.

– Det fungerar ungefär som en internetbank, fast valutan är timmar stället. Läkaren sätter in och plockar ut sina timmar och har hela tiden kontroll över sitt saldo, säger Bengt Widgren.

– Det fungerar också som en handelsplats där man kan ”köpa” och ”sälja” sina jourpass till kolleger. Och det kan skötas från vilken internetuppkopplad dator som helst.

– Men framför allt så sparar man både tid och pengar.
När Tord Aminoff utformade systemet utgick han från de önskemål som fanns hos doktorerna på medicinkliniken på Sahlgrenska.

– Viktigt var att det skulle vara användarvänligt och att det skulle kunna skötas från hemmet och andra platser utanför sjukhuset, säger han. Säkerheten var också viktig.
Med ”webbjouren” kunde tiden för schemaläggningen av jourverksamheten pressas ner från cirka fem dagar till fyra timmar.

Systemet är även förberett för EU:s nya arbetstidsregler. Efter försöksåret på Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer en utvärdering att göras i höst.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera