IT-forskare: IT kan göra just-in-time-samhället mindre sårbart

Informationsteknik har en central roll i att skapa och upprätthålla en resilient sjukvård, som kan motstå och återvinna förmågan efter en kris. Hälso- och sjukvårdens organisation på olika nivåer, med tvärsektoriella beroenden och kommersiella krafter, medför dock utmaningar. Det säger IT-forskaren Jonas Landgren.

Artikeln ingår i temat Coronakrisen och framtiden

– Det innebär utmaningar vad gäller att snabbt kunna göra anpassningar till hastigt uppkomna behov. Digitaliseringen för ökad samordning, en förmåga till bättre överblick och för att leverera sjukvård på distans kommer att genomföras. Men i ljuset av de senaste årens stora digitaliseringsprojekt inom svensk sjukvård finns en uppenbar risk för nya havererade IT-projekt som trots goda intentioner inte alls bidrar med bättre kapacitet att snabbt anpassa organiseringen av sjukvårdsinsatser, säger han.

Jonas Landgren är docent i informatik vid Göteborgs universitet och forskar om användning, design och organisering av IT vid akut- och krissituationer. Han har bland annat studerat krisarbetet vid utbrottet av Cryptosporidium i Östersund 2010, skogsbränderna i Västmanland 2014 och Ebolautbrottet i Liberia 2015.

– Det som tycks saknas i tillräcklig omfattning är informationsinfrastrukturer som möjliggör standardiserad och effektivt utbyte av information i en omfattande skala. Här ser till exempel hanteringen av information kring avlidna relaterat till coronaviruset ut att stå inför utmaningar.

Jonas Landgren säger att det finns stort utrymme för utveckling i fråga om inte minst standardiseringsinitiativ och infrastrukturprojekt för effektiv informationshantering både på nationell och internationell nivå.

– Prognos- och modelleringsplattformar kommer med stor säkerhet att bli än viktigare. Olika typer av early-warning system, underrättelseverktyg och omvärldsanalyslösningar som bearbetar stora informationsmängder med hjälp av avancerade algoritmer kommer också med stor säkerhet att få en större marknad inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Just-in-time-samhället är mycket sårbart, och sjukvårdssystem som bygger på liknande principer likaså. Jonas Landgren, IT-forskare

Han betonar att sjukvården, i likhet med samhället i stort, är i behov av långsiktiga planer.

– Just-in-time-samhället är mycket sårbart, och sjukvårdssystem som bygger på liknande principer likaså. Det krävs dock politiska beslut som är kostsamma. Hur sjukvården ska utvecklas framöver är kanske därför en av de viktigaste politiska frågorna framöver.

16 artiklar i temat Coronakrisen och framtiden

”Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna”

COVID-19: SJUKVÅRDENS ORGANISATION

”Pandemin har visat att många administrativa funktioner inte behövs”