Intraprenad gav större frihet och ökade engagemanget
Ett styrelsesätt som går på tvärs med den övriga utvecklingen inom dagens sjukvård med allt mer centralisering och storskalighet. Men varje trend har en mottrend. I Västerbotten heter den intraprenad.
Sedan 2009 har två av ögonklinikerna och två vårdcentraler i Västerbotten drivit sin verksamhet som intraprenader. Det innebär att de ansvarar för verksamheten vid kliniken och har eget budgetansvar.
Men på grund av vårdvalsreformen drivs inte vårdcentralerna längre som intraprenader.
De tre fristående ögonklinikerna i Lycksele, Skellefteå och Umeå slogs samman till en länsklinik 2004.
– Men det fungerande aldrig särskilt bra. Långa geografiska avstånd och långa besluts – vägar gjorde att ledningen för kliniken fick sitta och köra långt och vi kände inte delaktighet och upplevde det som tungarbetat och byråkratiskt, en klar försämring, berättar Margareta Holmlund.
Fick nog
Efter 5 år fick de anställda i Lycksele och Skellefteå nog och vände sig till politikerna i landstinget med en ansökan om att få testa att arbeta i form av intraprenad.
– Vår drivkraft var arbetsmiljöskäl, vi ville återfå inflytande och delaktighet i verksamheten, berättar Margareta Holmlund.
De styrande socialdemokratiska politikerna var positiva och även den borgerliga oppositionen och efter 3 år i form av intraprenad är personalens erfarenheter mycket goda.
– Vi har ansvar både för underskott och överskott i budgeten. Det har ökat kostnadsmedvetenheten och engagemanget hos oss. Samtidigt känner vi större ansvar och inflytande, konstaterar hon.
Kliniken får behålla överskottet
Vanligtvis försvinner ett överskott i budgeten in i landstingets stora kassa. Men i intraprenaden får kliniken behålla pengarna.
Hälften av en eventuell vinst fonderas för framtida behov och den andra halvan får kliniken själv bestämma över.
– Vi har valt att satsa pengar på att anställa och utbilda nya ögonsköterskor inför pensionsavgångar så att de har haft möjlighet att jobba parallellt ett tag. Det hade varit ogörligt i ett vanligt budgetsystem, säger Margareta Holmlund.
Även om personalen jobbar hårdare idag för att få behålla sin frihet som intraprenad så är känslan av självbestämmande viktig och gör att arbetsmiljön blivit mycket bättre.
– Friheten grundar sig på att vi håller budgeten. Det gör att landstinget egentligen inte har något att förlora på den här formen. För oss är det också viktigt att vi får behålla de pengar vi lyckats spara.
Jag tror att kloka politiker och tjänstemän skulle göra rätt att ta till sig argumenten för att driva Sollefteå sjukhus vidare som ett akutsjukhus. Med eller utan intrprenad.
Om vi inte agerar för vårt läns bästa som det viktigaste, utan istället låter grupptillhörighet och partifärg styra våra val hamnar man lätt snett!
Och vad leder det till i förlängningen då våra unga länsbor i inlandet lämnat länet för en tryggare framtid, samtidigt som dom gamla inlandsborna ska sitta tillsammans med våra kustbor och svära över att det tar sån tid att få hjälp på Sundsvalls sjukhus?
Jo, jag tror det gör vårt fina kustsjukhus i Sundsvall och län mindre attraktivt för att rekrytera ny och kunskapshungrig personal samtidigt som vi fått ännu färre unga/medelålders länsbor som ska bidra till att vi kan ge våra äldre samt oss själva den vård vi själv förtjänar!
Av egen och nära släktingars erfarenheter av sjukhusvård i vårt avlånga land, vet jag att Sollefteå sjukhus står sig väl i konkurrensen.
Att dom sen begåvats med ovanligt stor andel effektiva, engagerade, kunniga och empatiska medarbetare är ett plus i kanten. Eller rättare sagt, det är nog därför dom visat så bra resultat.
Nu hoppas jag bara att samma egenskaper finns bland våra folkvalda och landstingets tjänstemän.
Vem kontaktar jag bäst för att omedelbart få mer information om det här alternativet?
Härligt! Exakt det här tror jag är metoden för framtiden, lokatl engagemang o personligt ansvar är nyckelord för de stora utmaningar vi står inför i vården de kommande årtiondena – mindre byråkrati, mindre politikerstyre o mer makt åt professionen. Förstår dock inte riktigt varför inte primärvården kan fungera på samma sätt – det är en av de fundamentala pusselbitarna i LOV – de flesta privata vårdcentraler fungerar exakt så här o det verkar onekligen uppskattas av patienterna om man får tro de årliga patientnöjdhetsmätningarna. Kul – hoppas fler landsting o regioner vågar släppa fram kraften hos medarbetarna på golvet!