Nyhetsarkiv

”Inte acceptabelt att målet pågår i åratal”

Endast fyra av 85 vittnen hann höras under rättegången mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru för en knapp månad sedan. Förhandlingarna ska återupptas den 7 augusti, men Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, befarar att processen även den här gången kommer att dra ut på tiden.

Den 20 maj inleddes rättegången mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru, som anklagas för terroristbrott, i Etiopien. Sammanlagt står 35 personer åtalade i målet och under tio dagar som fanns utsatta skulle totalt 85 vittnen höras. Något som Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, redan på förhand, kunde befara skulle bli en omöjlighet. Och det visade sig att han fick rätt – domstolen hann endast med att höra fyra av dessa vittnen.

– Nu återstår 81 vittnen som ska höras, hur det nu ska gå till. Förhandlingen ska återupptas den 7 augusti, och även om jag inte vet exakt hur mycket tid domstolen har avsatt då, så kan man misstänka att det även i fortsättningen kommer att bli en utdragen process. Fortsätter det i den här takten kommer vi snart att byta årtal innan vi ser någon ljusning, säger han.

Under fredagen lyftes Fikru Marus fall i en interpellationsdebatt i riksdagen. Hans Bagner säger att han vill att de svenska myndigheterna nu ska påtala att rättsprocessen, även den här gången, kommer att dra ut på tiden om inte domstolen ingriper för att påskynda handläggningen.

– Vi önskar inte att de svenska myndigheterna ska tala om hur den etiopiska domstolen ska döma i målet, men de kan däremot göra klart att det här målet inte kan fortsätta att hanteras på detta sättet. Det är inte acceptabelt att målet pågår i åratal innan det kommer till ett avgörande.

Hans Bagner menar dock att ”det ändå lät lite hoppfullt” då utrikesministern Margot Wallström (S) under interpellationsdebatten sa att man inte stänger dörren för ett eventuellt statsbesök. Men han är också tydlig med att detta måste göras. Och göras snart.

– Som det ser ut nu kommer rättsprocessen ännu en gång dra ut på tiden. Och tyvärr är det det enda man med säkerhet vet, om man inte gör något ingripande som eventuellt kan påskynda processen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera