Initiativtagaren till Läkare utan gränser: Alltför äventyrliga personer är farliga
Ställs det speciella krav på läkare som åker ut i världen och jobbar med katastrofmedicin?
– Ja, många har nog en orolig ådra i kroppen, men det krävs både att man har ett äventyrligt ben att stå på och ett medmänskligt. Många av oss är nog äventyrssökare beredda på strapatser men samtidigt är det viktigt att ha insikt och förståelse för de problem som kan finnas på platsen.
– Jag brukar säga att man inte får ha mer än ett certifikat. Är man både sportdykare och segelflygare då har man ett för mycket, och är farlig.
Ska man tänka på något särskilt innan man ger sig ut?
– Man måste förbereda sig mentalt. Det krävs ett annat sätt att tänka i resursknappa områden. Det gäller att tänka på hälsonivå och vara beredd att anpassa resurserna efter behoven, det är vi inte vana vid i svensk sjukvård. Du får inte möta patienterna en och en. Det kan handla om hundra patienter och du är tvungen att prioritera på plats. Ibland är det också mer effektivt att göra andra saker än att operera, till exempel gräva brunnar så att befolkningen får rent vatten.
Hur kan man förbereda sig?
– Det finns kurser vid Uppsala Universitet, vid infektionskliniken på Ryhovs sjukhus i Jönköping och på Karolinska Institutet. Där kan man gå kurser i bland annat mödrahälsovård och vaccinationer vilket är nödvändigt att kunna. Vi är vana vid att hälsa handlar om sjukvård och medicin, men att folk mår bra handlar ju om så mycket annat. Det kan handla om mat, rent vatten och tak över huvudet.
Händer det att läkare som är ute på internationellt uppdrag skadas?
– Inte i jobbet, det är mycket ovanligt. De vanligaste skadorna uppstår på fritiden. Människors moral ändras ofta vid utlandsuppdrag. Vanligast är nog att folk skadas när de kör motorcykel i berusat tillstånd.
Hur gör man om man vill resa ut med Läkare utan gränser?
– Börja med att gå på de informationsmöten som hålls, alla datum för träffar finns på hemsidan. Då får man också veta om man behöver komplettera sin utbildning med speciella kurser.
Sedan är det bara att ställa sig till förfogande. Man kan inte bestämma vart man vill resa. Man får ett förslag, då gäller det att ställa upp.
Vad är ditt uppdrag inom Läkare utan gränser idag?
– Just nu gör jag en utvärdering av insatserna i Haiti. Jag försöker kombinera mina erfarenheter och kunskaper från Karolinska Institutet, genom att koppla ihop vetenskap och praktik.