Nyhetsarkiv

Inhyrda läkare arbetade dygnet runt i flera veckor

– Vi har uppgifter om att de inhyrda läkarna arbetade upp emot en månad utan ledighet. Det är ett tydligt brott mot arbetstidslagen, säger Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening.

Lite sarkastiskt säger han att landstinget verkar ha sett inhyrningen som ”ett praktiskt sätt att underbemanna verksamheten” och ifrågasätter hur det går med patientsäkerheten när en läkare jobbar dygnet runt under så lång tid.

Läkarföreningen har påtalat brottet mot arbetstidslagen i brev till Arbetsmiljöverket och landstingsdirektör Elisabeth Holmgren.

Sjukhusläkaren har sökt Elisabeth Holmgren för en kommentar. Via sin sekreterare meddelar hon att ”ärendet är under lokal handläggning”.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera