Nyhetsarkiv

Inhyrda läkare arbetade dygnet runt i flera veckor

– Vi har uppgifter om att de inhyrda läkarna arbetade upp emot en månad utan ledighet. Det är ett tydligt brott mot arbetstidslagen, säger Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening.

Lite sarkastiskt säger han att landstinget verkar ha sett inhyrningen som ”ett praktiskt sätt att underbemanna verksamheten” och ifrågasätter hur det går med patientsäkerheten när en läkare jobbar dygnet runt under så lång tid.

Läkarföreningen har påtalat brottet mot arbetstidslagen i brev till Arbetsmiljöverket och landstingsdirektör Elisabeth Holmgren.

Sjukhusläkaren har sökt Elisabeth Holmgren för en kommentar. Via sin sekreterare meddelar hon att ”ärendet är under lokal handläggning”.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera