Nyhetsarkiv

”Inget land kommer undan en andra våg”

Smittan ökar över hela Europa. I Italien, där den slog hårdast i våras, går den nu uppåt med rasande fart. För läkaren Walter Ricciardi, rådgivare åt hälsovårds­ministern och WHO-konsulent, är lokala nedstängningar det enda sättet att stoppa viruset.

När italienarna släpptes ut från karantänen hördes nästan en kollektiv lättnadens suck. Redan i juni började folk tro att det hela var över, och i fyra regioner öppnades till och med diskoteken.

Folk umgicks med de äldre på stora familjemiddagar igen, och att hålla avstånd var för de flesta ett minne blott. Det enda som påminde om att det fanns ett virus som lurade någonstans var munskydden, som sedan i början av mars varit obligatoriska inomhus i offentliga miljöer.

Till och med när situationen förändrades ville italienarna inte tro att det skulle bli allvar igen. Ingen i ledande ställning talade öppet om risken för en andra våg. Det började med en långsam men konstant ökning av smittade. Plötsligt blev den exponentiell och intagna fördubblades på ett par veckor i Italien.

Politikerna som talat om landet som ”betydligt mindre drabbat än andra”, fick snabbt tänka om. Varje vecka kommer nya restriktioner, och i skrivande stund har Milano krävt att få införa ett nattligt utegångsförbud.

– Vi måste slå till hårt nu lokalt, för att inte behöva slå till ännu hårdare över hela landet senare. Detta gäller överallt i världen där viruset ökar, hävdar Walter Ricciardi, hälsovårdsexpert och universitetsprofessor, som var med och tog besluten om de totala nedstängningarna i våras.

– Då hade vi inga alternativ. Smittan spreds med rasande fart och sjukvården riskerade att inte hinna med. Vi stoppade all aktivitet och rörlighet för att viruset inte skulle flyttas till de södra delarna av landet, där sjukvården är betydligt svagare än i norr. Jag tryckte på för att vi skulle stänga ner tidigare än vi gjorde.

Att vårens nedstängning var absolut nödvändig anser Walter Ricciardi att det inte finns några tvivel om. Han menar också att öppningen gjordes på rätt sätt, steg för steg, och att de ökande siffrorna från augusti och framåt inte beror på misstag när samhället öppnades.

– Jag är helt övertygad om att vi gjorde det tillräckligt gradvis. Att smittan började öka i somras anser jag beror på att en del läkare gick ut och hävdade att covid inte längre var farligt, vilket gav folk känslan av att man kunde göra vad som helst. Dessutom slappnade regionerna av, istället för att förbereda sig inför den ökning vi alla visste skulle komma var de totalt oförberedda, konstaterar han.

Ricciardi är inte alls överraskad över hur viruset nu ökar överallt, om än i olika takt. Han ser det som en naturlig utveckling för ett virus som gör allt för att sprida sig så mycket som möjligt. Och han är övertygad om att inget land kommer undan den andra vågen.

– Den kan komma tidigare eller senare, men den kommer. Hur stor den blir beror på hur snabbt länderna reagerar med att smittspåra och eventuellt stänga ner områden om smittan stiger för mycket, förklarar han.

Vi kommer att få leva med detta virus en bra bit in på 2021, kanske till och med ett år till. Walter Ricciardi, rådgivare

Just smittspårningen är en av Walter Ricciardis käpphästar, och han har arbetat hårt för att organisera den i Italien. Nu är smittan på många håll så utbredd att det inte längre går att spåra, som till exempel i Milano, men enligt honom är det nyckeln för att bekämpa viruset. Som exempel tar han fram Sydkorea, som lyckats hålla ner smittan rejält.

– De auktoritära metoder de använder fungerar inte här i Europa. Befolkningen stretar emot och vill inte bli tvingad att göra saker, och därför backar politikerna. Jag hade helst sett att även Italien tog till hårdare tag redan nu, men hälsovårdsministern Speranza fick inte gehör inom regeringen för sina krav.

Hur ser han på framtiden?

– Vi kommer att få leva med detta virus en bra bit in på 2021, kanske till och med ett år till. Jag tror att vi kommer att få ett vaccin till våren, men det är nog troligt att vi får en antikroppsmedicin innan dess. Om vi tittar på världsnivå kommer pandemin inte att vara över innan 2022, spår han.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera