Nyhetsarkiv

Ingen rolig statistik, men verkligheten är ändå värre

En extra patient till och så ytterligare en. Trycket på de akutmedicinska avdelningarna i NU-sjukvården är högt just nu. När måttet är rågat går Jonas Feldthusen (bilden) till verksamhets­chefen och säger – nu går det inte mer! Ändå upplever han att både han själv och kollegorna­ är väldigt tåliga.
– Man kämpar på. Ibland har jag tänkt att man borde dra ner på vård­platser när en läkare blir sjuk för annars får de som är kvar jobba dubbelt eller utföra arbetsuppgifter man inte har kompetens för, men det har aldrig hänt.

På MAVA där Jonas Feldthusen jobbar finns en observationsavdelning. Och när medicinavdelningen är överbelagd och ”lånar” kirurgplatser syns inte det i statistiken, menar han.
– Men för läkarna känns det. Man kan komma till jobbet en dag och förvänta sig att man ska ha hand om nio patienter och så är det i själva verket 14.

Jonas Feldthusen säger att det orsakar mycket stress.
– Sedan är det lätt att känna en press att skriva ut patienter eller flytta dem vidare. Vi hade ett exempel på en patient som hade flyttats så mycket som 14 gånger.

Och mitt i stressen och pressen ökar risken för fel, menar Jonas Feldthusen. Det kan handla om det där provsvaret som upptäcks först i efterhand, som det aldrig togs hänsyn till.
– Och sedan finns det ju så klart de där felen man aldrig upptäcker. Överbeläggningarna minskar också effektiviteten i vården för det är lätt att man beställer den där onödiga röntgen för att man inte hinner prata ordentligt med patienten. Tänk om vi kunde haft någon person varje vecka som kunde täcka upp för sjukdom eller hjälpa till vid överbeläggningar – och om det inte behövs just då arbeta med medicinska utvecklingsuppgifter som utarbeta riktlinjer, kvalitetsuppföljning etc – ett annat arbete som är eftersatt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera