Nyhetsarkiv

”Ingen bör äta västerländsk snabbmat”

Det anser allmänläkaren Andreas Eenfeldt eller kostdoktorn som han kallas på nätet där 30 000 besökare varje dag läser hans blogg.

Sambandet mellan mat och hälsa var inget som togs upp på ett logiskt sätt under läkarutbildningen, anser Andreas Eenfeldt.

De fakta som presenterade var något som bara skulle pluggas in. Men genom att själv sätta sig in i ämnet, läsa böcker och studier om hormoner och hur naturlig reglering av hunger ska se till att vi inte blir överviktiga, har han kommit fram till att det finns ett samband mellan viss typ av kost och flera folksjukdomar.

Han är övertygad om att den stora mängd kolhydrater som ingår i den moderna kosten ligger bakom ökningen av antalet överviktiga, av diabetes, högt blodtryck och PCOS som orsakar svårigheter att få barn.

Snabba kolhydrater boven

– Ny vetenskap talar för att det vi tidigare trott, att fetma är orsak till metabola syndromet, är fel. Istället handlar det om ett för högt intag av snabba kolhydrater i form av rent socker, vitt mjöl och stärkelse, säger Andreas Eenfeldt.

Att inte alla läkare är lika övertygade, menar han, handlar om ingrodda föreställningar som är svåra att ändra. Han pekar på fixeringen vid kalorier in och ut och att mättat fett är boven när det gäller hjärtsjukdom.

– Man missar de verkliga orsakerna och rekommenderar istället lättprodukter med tillsatt socker och stärkelser till överviktiga istället för naturligt feta produkter, konstaterar han.

Han jämför oss med djuren i naturen som inte är överviktiga trots att de inte räknar kalorier. De håller sig alltid smala så länge de är friska. De här stämmer också för människor menar han.

– Tar man bort den processade snabbmaten så går människor ned i vikt. De känner ingen hunger och behöver inte räkna kalorier och äter sig ändå mätta på bra mat precis som alla andra djur.

Blundar för fakta

Han tycker att det är fascinerande att nästan en hel värld, läkarkår och experter har kunnat bli så fast i en föråldrad idé att fett är farligt och antalet kalorier är allt som betyder något för viktuppgången.

– Det är konstigt att man inte ens sökt andra förklaringar som egentligen är mer logiska och har bättre stöd i moderna studier. Dessutom finns det ju flera faktiska bevis som visat gång på gång att människor går ner i vikt när det äter en kost med mer naturligt fett och mer proteiner, säger han.

Ständiga sockerdoser till barnen på dagis i form av mellanmål med sötad yoghurt, sockrade cornflakes, chips, kakor och tårta när nåt ska firas underminerar barnen hälsa menar han. Men han tror att många förskolor blivit mer kostmedvetna och mer försiktiga när det gäller snabba kolhydrater och rent socker till barnen.

Är man frisk smal och aktiv så kan man klara sig på väldigt mycket olika typ av mat och unga tränade män kan ofta äta ganska mycket utan att gå upp i vikt, före 30 år. Men sedan visar sig ofta ”synderna” i form av gubbmage.

Men den västerländska snabbmaten bör ingen äta. Den, menar han, är ohälsosam för alla i längden.

Även fullkorn kan vara problem

– Överviktiga, diabetiker och människor med metabola syndromet bör absolut vara försiktiga med alla snabba kolhydrater, också fullkornsprodukter, kan vara ett problem för den som är känslig, säger Andreas Eenfeldt.

Idealmaten är vad han kallar riktig mat, bra råvaror i form av kött, fisk, ägg, smör och grönsaker, som tillagas från grunden. Är man inte så känslig för kolhydrater kan man lägga till potatis och rotfrukter men alltid vara försiktig med bröd och pasta.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-04

En dag på SÖS / Kritik mot SKR:s rapport / SKR:s svar på kritiken / Krönika: "Hur prioriteras resurserna?" / Medicinsk etik: "Det finns ett uppdämt behov av att föra samtal" / Musik som medicin

Prenumerera