Nyhetsarkiv

Informationsöverflöd i journalen ”som att dricka från en brandslang”

– När mer och mer information läggs in i journalsystemen, blir läkarnas arbete med att få ut information som att dricka från en brandslang, sa Charles P. Friedman.

Lösningen, att få fram teknologi som automatiskt väljer ut den mest relevanta informationen för varje användare, satte Friedman som det främsta nyckelområdet för den amerikanska IT-strategin.

USA har avsatt två miljarder dollar för vård-IT-satsningar de kommande åren. En del av pengarna satsas för att främja innovationer.

De andra nyckelområdena, vid sidan av system som summerar och sållar information, är att all relevant patientorganisation ska vara tillgänglig i hela sjukvårdssystemet, kopplingen till kliniska beslutsstöd och att IT-systemen understödjer kunskapsutvecklingen inom sjukvården.

Den amerikanska IT-strategin vill främja pilotprojekt och innovationer, genom särskilda anslag till goda exempel och tävlingar om bästa innovation inom väl definierade områden.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera