Idag är Anna Myredal Chefläkare

Anna Myredal, chefsläkare, Halmstads lasarett

När hon slog larm om bristerna i vården blev hon ifrågasatt och till och med polisanmäld av arbetsgivaren. I dag är Anna Myredal själv chef­läkare och har lämnat den påfrestande tiden långt bakom sig.

– Det var en viktig lärdom för mig hur svårt det är att bli ifrågasatt och misstänkliggjord trots goda föresatser. Min drivkraft då som nu är att det ska bli så bra som möjligt för patienterna och det var långt ifrån bara jag som var aktiv och engagerad och drev frågan om överbeläggningsproblematiken. Jag tycker att det blev lite för mycket fokus på personfrågan i stället för sakfrågan.

Anna Myredal suckar lätt när hon tänker tillbaka på den tuffa tiden för sju år sedan. Mycket har hänt sedan dess – både privat och professionellt. Händelser som har satt saker i ett annat ljus och fått henne att helt lägga konflikten med arbetsgivaren bakom sig. I dag är hon chefläkare och varvar kliniskt arbete med administrativa arbetsuppgifter – något som passar henne utmärkt.

– Jag har fått de möjligheter jag har velat här på Hallands sjukhus och det är jag glad för.  Sedan är det klart att har man som jag en gång blivit ifrågasatt så känns det viktigt att vara extra korrekt efteråt. Men för mig har det inte gjort så stor skillnad för jag försöker alltid göra mitt bästa.

Under den svåra tiden på arbetet var kollegorna och facket ett viktigt stöd, berättar Anna Myredal.  Och vikten av att som läkare vara med i ett fackförbund kan inte nog betonas så här efteråt, menar hon.

– Även om man inte ser behovet i det dagliga så kan man i vårt yrke hamna i situationer där man är väldigt utsatt och där man tvingas fatta tuffa beslut. Då är det väldigt viktigt att ha någon eller några som man kan lita på och som sluter upp vid ens sida när det blåser. Det inser man snabbt när man hamnar i den typen av problem som jag gjorde.

I dag har Anna Myredal bytt sjukhus och jobbar inte längre kvar på Hallands Sjukhus Varberg där konflikten med arbetsgivaren uppstod. Men bytet till Hallands Sjukhus Halmstad beror enbart på hennes kliniska inriktning som kardiolog och har inget med visslandet att göra, betonar hon.

– Nej, det har inte alls påverkat var jag arbetar i dag. Jag har jobbat som vanligt, disputerat och sedan jobbat på kliniskt som kardiolog. Jag tycker väldigt mycket om mitt arbete och att jobba med patienter. Jag har också fått möjlighet att jobba fackligt – både i Sjukhusläkarföreningen och i Hallands läkarförening där jag var vice ordförande. Det fackliga engagemanget har funnits med mig hela tiden och det handlar också om den här drivkraften att jag vill förbättra och förändra verksamheten. Då är det väldigt viktigt med en stark facklig organisation. Jag lärde mig oerhört mycket genom det fackliga arbetet – om människor, konflikter, lagar och regler.

Vilka var dina viktigaste lärdomar efter tiden som visslare?

– Det är svårt att svara på vad som var viktigast, men som chefläkare arbetar jag en hel del med saker som har gått snett. Så det är klart att jag tar med mig alla erfarenheter från livet i den rollen. Jag tror att jag har blivit lite mer ödmjuk efter det som hände än jag var tidigare.

Har du några råd till andra som råkar ut för något liknande?

– Generella råd är svåra att ge, men ska jag ge något så är det, förutom att vara med i facket, att försöka söka sig till arbetsplatser med kollegor som man trivs med och som man känner att man kan lita på. Jag är själv så uppriktigt glad över den kombination jag har i mitt arbetsliv i dag. Det här är det bästa jobb man kan ha! Ett jobb som är roligt att gå till och som känns så meningsfullt. Jag tycker att det finns många andra läkare som har förtjänat den här typen av visslarpris mer än jag men det är klart att det är roligt med positiv uppmärksamhet. Dock är det viktigaste för mig att i varje situation försöka göra mitt bästa för patienterna och följa mitt hjärta.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04