Nyhetsarkiv

I Örebro erbjuds patienterna ekologiska alternativ

Det finns goda försök att förbättra sjukhusmaten också i Sverige. Ett sådant pågår vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Bakom initiativet står sjukhusets försörjningschef Mia Kling, som fick ta emot Naturskyddsföreningen utmärkelse Gröna Gaffeln i Almedalen i somras.

Örebro läns landsting är det första landsting som fått ta emot Naturskyddsföreningens utmärkelse. Anledningen är att landstinget erbjuder ekologiska alternativ till sina gäster. Idag är 25 procent av alla måltider som produceras vid Universitetssjukhuset, ekologiska.

– Vi påbörjade satsningen på sjukhusmaten för fyra år sedan, berättar Mia Kling.

Målet har hon satt högt. Det är att servera den godaste och bästa sjukhusmaten i Sverige. I dag, fyra år senare, har patienterna möjlighet att välja mellan ett par olika rätter, en soppa och ett vegetariskt alternativ varje dag.

De svårast sjuka patienterna kan dessutom få önskekost – de väljer fritt och får den mat de önskar. Det kan vara allt ifrån rotmos till oxfilé.

– Alla soppor som vi serverar är lagade från grunden och helt ekologiska, berättar Mia Kling stolt.
Genom att regelbundet skicka ut enkäter med frågor om maten får man kunskap om hur patienterna upplever den mat som serveras. Den informationen ligger sedan till grund när måltiderna planeras.

– Det som återkommer som önskemat hela tiden är riktigt tillagad husmanskost, berättar hon.
Sedan ett par månader basar en riktig kock med bred erfarenhet av krogvärlden för Universitetssjukhusets kök. Dessutom har sjukhusköket byggts om.

– Det har inneburit stora förändringar att få en professionell kock i köket, konstaterar Mia Kling. Vi har redan börjat göra nya menyer och testa nya maträtter, säger hon.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera