I dag är väntetiden ett år på ortopeden på Sahlgrenska

Från två års väntan till knappt ett år. Kön för oprioriterade ortopedpatienter på Sahlgrenska har kortats sedan Staffan Börjesson fastnade i den, berättar verksamhetschefen Magnus Karlsson.

–  Det är stor skillnad i dag. Vi har fått till ett nytt avtal som innebär att vi får skicka i väg 150 patienter från kön i månaden och sedan kan vi ta emot ungefär lika många själva, säger Magnus Karlsson.

Som mest var man uppe i nästan 3000 köande patienter och en kötid på två år, berättar Magnus Karlsson. Idag är kön knappt 2200 väntande.

– Jag är nöjd på så sätt att patienterna numera får komma till. Sedan är det tråkigt att kön hann växa så mycket som den gjorde. Det kommer säkert att ta ett år till innan vi kan leva upp till vårdgarantin. Vårdgarantin är en väldigt bra grej. Den sätter press på arbetsgivaren att sträva efter rimliga väntetider.

Men kan man verkligen kalla det en garanti när så många tvingas vänta betydligt längre, som i ert fall?

– Det kanske är ett lite dumt namn på den här lagen. Men jag tror inte att du kan hitta någon landstingsdirektör i det här landet som inte vill uppfylla den.

Ur Sjukhusläkaren 2020-05

Danmarks sjukvårdssystem värnade den vanliga vården – Sverige misslyckades / Ledaren: Danmarks siffror visar hur 21 fristående ”länder” drabbar sjukvården / Experimentet som gav de äldre livslusten tillbaka / IVA vid Södertälje sjukhus använde försvarsmaktens metoder för omhändertagande av personal / Italientema: Han larmade världen och hjälteförklarades – hur tänker han nu? / Så belönade regionerna de som kämpat mot pandemin