Nyhetsarkiv

I dag är väntetiden ett år på ortopeden på Sahlgrenska

Från två års väntan till knappt ett år. Kön för oprioriterade ortopedpatienter på Sahlgrenska har kortats sedan Staffan Börjesson fastnade i den, berättar verksamhetschefen Magnus Karlsson.

–  Det är stor skillnad i dag. Vi har fått till ett nytt avtal som innebär att vi får skicka i väg 150 patienter från kön i månaden och sedan kan vi ta emot ungefär lika många själva, säger Magnus Karlsson.

Som mest var man uppe i nästan 3000 köande patienter och en kötid på två år, berättar Magnus Karlsson. Idag är kön knappt 2200 väntande.

– Jag är nöjd på så sätt att patienterna numera får komma till. Sedan är det tråkigt att kön hann växa så mycket som den gjorde. Det kommer säkert att ta ett år till innan vi kan leva upp till vårdgarantin. Vårdgarantin är en väldigt bra grej. Den sätter press på arbetsgivaren att sträva efter rimliga väntetider.

Men kan man verkligen kalla det en garanti när så många tvingas vänta betydligt längre, som i ert fall?

– Det kanske är ett lite dumt namn på den här lagen. Men jag tror inte att du kan hitta någon landstingsdirektör i det här landet som inte vill uppfylla den.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera