I dag är nästan alla misstänkta fall avskrivna

– Vid närmare kontroll visade det sig att de flesta anmälningarna inte höll måttet, säger Christer van der Kwast.Sjukhusläkaren klev ner i det så kallade mutträsket och tittade på de fall som avskrivits. Så här såg det ut:

• Erbjudande om en bok i gåva i samband med H. Lundbecks AB:s marknadsföring av Cipralex.

Beslut: Förundersökningen nedlagd.

• Logikostnader i samband med ett möte för forskare som anordnats av H. Lundbeck AB på Grand Hotell i Stockholm. Utredningen visade att bolaget endast stått för logikostnader för två långväga gäster.

Beslut: Förundersökningen nedlagd.

• Anmälan om ett presenterbjudande från ett läkemedelsföretag.

Beslut: Förundersökning ska inte inledas.

• Anmälan om läkemedelsföretags sponsring av Västernorrlands läns landstings läkare.

Beslut: Grund för brottsutredning saknas. Ingen förundersökning.

• Teaterbesök i samband med ett lanseringsmöte arrangerat av Bristol-Myers Squibb. Utredningen visar att de inbjudna läkarna informerats om att teaterbesöket skulle betalas av dem själva och att så också skett.

Beslut: Förundersökning ska inte inledas.

• Anmälan om att läkare förfarit oriktigt vid vaccination av barn. Läkaren anmäls för misstänkt misshandel, spridande av smitta, diskriminering och mutbrott.

Beslut: Förundersökning ska inte inledas.

• Två läkare anmäls för trolöshet mot huvudman, mutbrott mm av privatperson.

Beslut: Förundersökning ska inte inledas.

• Skrivelse från Ekobrottsmyndigheten där läkare anmäls av professor.

Beslut: Förundersökning ska inte inledas.

• Läkare anmäls för mutbrott i samband med utfärdande av intyg.

Ur Sjukhusläkaren 2019-01

Tema: Väntetider - Ingenting har hänt sedan Sjukhusläkarens förra granskning / Stort krönikepaket / Aktuell profil: Johan Giesecke är rådgivare åt världens beslutsfattare