Nyhet

Hur ska ni lösa vårdplatsbristen?

Vilka lösningar på vårdplatsbristen ser man från politiskt håll? Vi frågade ordförandena i hälso- och sjukvårdsnämnderna i de regioner som hade störst problem med vårdplatsbrist under förra året hur de ska komma tillrätta med problematiken.

Artikeln ingår i temat Vårdplatsbristen dödar

På väntetider.se går det att utläsa vilka regioner som har haft störst problem med vårdplatsbrist år för år.

Värst i klassen under 2023 var Region Norrbotten med 11,0 överbeläggningar i snitt per 100 disponibla vårdplatser. Därefter följde Region Västerbotten med 10,8 överbeläggningar, tätt följd av både Region Skåne och Västra Götalandsregionen med 10,4 överbeläggningar vardera.

Nästa region på listan var Region Blekinge med 9,5 överbeläggningar och Region Uppsala med 8,3 överbeläggningar.

Vi beslöt oss för att fråga de högsta politikerna i regionerna på denna dystra topplista vad de egentligen har för planer för att komma tillrätta med vårdplatsbristen framöver på både kort och lång sikt.

Hur ska ni lösa vårdplatsbristen?

Camilla Friberg (S), regionråd för hälso- och sjukvården, Region Norrbotten.

Camilla Friberg är regionråd för hälso- och sjukvården i Region Norrbotten.

”Alla fall där dödsfall kan kopplas samman med vårdplats- eller personalbrist är givetvis oerhört allvarliga och jag kan bara beklaga att det förekommit. Det ska givetvis inte hända och jag vet att våra medarbetare vänder sig ut och in för att göra sitt yttersta för att klara patientsäkerheten. Vi har ett extremt utmanande läge när det gäller kompetensförsörjning i stort i Norrbotten och jobbar på bred front för att möta den.

När det gäller överbeläggningar så jobbar vi både kortsiktigt och långsiktigt för att komma tillrätta med de utmaningar vi har med att öppethålla tillräckligt många vårdplatser för att möta norrbottningarnas behov. Det pågår ett målmedvetet arbete med att öka vår robusthet i form av fler egna medarbetare och jämfört med för ett år sedan har Region Norrbotten idag omkring 250 fler medarbetare som jobbar inom hälso- och sjukvården fördelat på 111 undersköterskor, 61 sjuksköterskor, 40 vård- och omsorgsarbetare och 41 läkare (siffrorna avser aug 2023 jämfört med augusti 2024). Parallellt med det jobbar vi på att minska vår andel inhyrd personal vilket känns angeläget ur många aspekter, inte minst för kontinuitet och patientsäkerhet.”

Hur ska ni lösa vårdplatsbristen?

Anna-Lena Danielsson (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västerbotten.

Anna-Lena Danielsson (S) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västerbotten.

”Vi har i dag högsta fokus på att öka antalet vårdplatser och minska vårdköerna – allt för att öka patientsäkerheten.  Det handlar bland annat om lönetillägg till personal i dygnet runt-verksamhet för att kunna behålla befintlig personal och underlätta nyrekrytering.  Utökat samarbete mellan Norrlands Universitetssjukhus och sjukhusen i Skellefteå och Lycksele med dagliga inventeringar av vårdplatser på sjukhusen och med att genomföra patientsäkra överflyttningar mellan sjukhusen vid vårdplatsbrist. Införande av Medicinskt vårdplatsansvarig läkare (MVA), en funktion på sjukhusen som ansvarar för fördelning av vårdplatser inom och mellan sjukhusen. På Medicincentrum har team med specialistläkare och underläkare som tar hand om de patienter som vårdas utlokaliserade på annan vårdenhet tillskapats. Identifiera personal med sjukvårdskompetens som tjänstgör administrativt i staber, deltar i i utvecklings- och forskningsprojekt eller deltar i planering och införande av nytt vårdinformationsstöd, som kan frigöras för arbetsuppgifter inom specialistsjukvården.
Inrättande av vårdplatser för intermediär vård i form av en Intermediärvårdsavdelning (IMA) har ännu inte genomförts, men planeras för. ”

Hur ska ni lösa vårdplatsbristen?

Janette Olsson (S), ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, Västra Götalandsregionen.

Janette Olsson (S) är ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen.

“De patienter som vårdas på våra sjukhus är i allt högre grad äldre. De är ofta i behov av  vård i primärvården och/eller insatser från kommunen vad gäller boende och/eller hemtjänst. Många som bedöms utskrivningsklara blir kvar på sjukhuset i väntan på insatser från kommunen. Detta ökar risken för överbeläggningar. Här har vi kontinuerlig kontakt med kommuner för samverkan. På flera håll arbetar man för att förbättra rutiner och samarbete för att på ett effektivare sätt kunna minska antalet som blir kvar på sjukhuset i onödan. Flera sjukhusförvaltningar har under sommaren 2024 uppgivit att samarbetet med kommuner fungerat klart bättre än tidigare, vilket minskat antalet inneliggande utskrivningsklara patienter. Trots detta har man haft en ansträngd situation på grund av högt akut inflöde.
På lång sikt är kompetensförsörjningen inom vårdyrken är central. På många avdelningar finns tillräckligt antal fysiska platser för att kunna vårda patienter, men personal med rätt kompetens saknas. Det gäller huvudsakligen sjuksköterskor. Man behöver fortsätta arbetet med rekryteringar och framför allt att behålla den erfarna personal man redan har.”

Hur ska ni lösa vårdplatsbristen?

Anna Mannfalk (M), Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Anna Mannfalk (M) är regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

“Enligt Socialstyrelsen finns det brist på vårdplatser i stora delar av landet. Det leder till överbeläggningar och utlokaliserade patienter. Region Skåne arbetar aktivt med åtgärder och tät uppföljning inom dessa områden och läget har förbättrats under 2024. Sjukhusens arbete har fokuserat både på kompetensförsörjning avseende enheter för akut vård och förbättrade vårdprocesser för patienter inom gruppen multisjuka äldre. Man arbetar med triagering och mobila team för att undvika inläggningar på vårdavdelning, när det medicinska tillståndet inte kräver slutenvård.

I Skåne minskar andelen utlokaliserade patienter jämfört med 2023. Det betyder att färre patienter vårdas på avdelningar som saknar rätt kompetens utifrån patientens sjukdomstillstånd. Flertalet sjukhusförvaltningar uppnår under första halvan av 2024 regional målnivå.

Antal överbeläggningar i Region Skåne minskar under första halvåret 2024, men från en relativt hög nivå. Den ökande trenden med överbeläggningar som sågs under 2023 har brutits.
Intensivvården i Region Skåne har återhämtat sig efter pandemin och ligger för närvarande i balans avseende tillgängliga vårdplatser.”

Hur ska ni lösa vårdplatsbristen?

Neil Ormerod (V), ordförande i sjukhusstyrelsen Region Uppsala.

Neil Ormerod (V) är ordförande i sjukhusstyrelsen Region Uppsala.

“Det är allvarligt att vi ligger så högt när det gäller överbeläggningar. Vi ser dock färre överbeläggningar i år jämfört med 2023 i statistiken. Sjukhusets fokus nu är att fasa ut hyrpersonal för att ge en bättre kontinuitet i vården och bättre förutsättningar för såväl en god arbetsmiljö som kvalitetsutvecklingsarbete. I det korta perspektivet anpassas planerad kapacitet efter den nya vårdplatssituationen. Utöver det görs arbeten inom renodling av yrkesroller samt förkorta vårdtider och övergå till dagvård. På lång sikt arbetar vi för att öppna fler vårdplatser genom att anställa fler sjuksköterskor.”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera