Nyhet

Hur kan vi motverka den växande administrationen?

Administrationen expanderar och höjs upp alltmer – inte minst inom sjukvården. När professor Johan Alvehus gästade Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte var de igenkännande tillropen i publiken många.

Att antalet administratörer i regionerna procentuellt sett har ökat betydligt mer än vårdpersonalen de senaste åren har väl knappast undgått någon? Mellan 2019 och 2022 ökade antalet administratörer med åtta procent medan motsvarande siffra för vårdanställda var tre procent, berättar Johan Alvehus, som i maj månad är aktuell med sin andra bok i ämnet; Professionslogik.

– Att administrationen expanderar är ett fenomen som är svårt att stoppa. Det är ett problem som har präglat oss de senaste 150 åren, säger han.

Johan Alvehus, som är professor i tjänstevetenskap vid Lunds universitet, började titta närmare på administration i offentlig sektor för 10 år sedan och har följt utvecklingen sedan dess. Han är noga med att betona att inte all administration är av ondo utan tvärtom många gånger nödvändig.

Det vi ser är att allt högre poster håller på med detta Johan Alvehus, professor i tjänstevetenskap vid Lunds universitet

– Men det vi ser är att allt högre poster håller på med detta. Tidigare sköttes administrationen inom vården företrädelsevis av medicinska sekreterare men nu ser vi att även läkare och sjuksköterskor får en allt större andel administrativa arbetsuppgifter och alla tycker att det här är skitjobbigt, säger han och får ett rungande medhåll av publiken.

Faktorerna bakom ökningen är många och komplexa, berättar han vidare.

– En del i detta är att administrativa arbetsuppgifter ses som mer värdefulla och administratörerna hamnar därför allt närmare organisationens topp. Samtidigt vandrar enklare administrativa uppgifter nedåt.

Finns det då någon anledning till oro? Ja, om man vill behålla vårdpersonalen ute i verksamheten, menar Johan Alvehus.

– Fler personer lämnar golvet till följd av detta då arbetsbelastningen blir allt högre. Det i sin tur gör att allt fler av de som jobbar på golvet har kortare erfarenhet. Det skapar i sig incitament för att lämna allt snabbare.

Hur kommer vi då bort från detta? Här har Johan Alvehus ett eget förslag:

– Ett sätt att undvika detta är att chefer bara är chefer under en begränsad tid och sedan återgår till kärnverksamheten, säger han och möts av rungande applåder från fullmäktigedeltagarna.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera