”Hoppas att fler väljer att göra som Per Bleikelia”

Han sätter diagnostik och behandling i första rummet och lyssnar in de anställdas behov. Därför fick Per Bleikelia – som första icke-läkare någonsin – norska Läkarföreningens ledarskapspris i fjol.

Han vägrar kalla sig sjukhusdirektör.

Tvåfaldigt prisbelönte Per Bleikelia, högste chef på Ringerike sjukhus i Norge, bär stolt titeln ”Ansvarig tillrättaläggare” och råder alla sjukhusledare att våga resa sig upp, lämna kontorsstolen och bistå i stället för att kontrollera sin verksamhet.

– Vi gjorde ett undantag och tilldelade honom priset. Han utmärkte sig så pass mycket, säger Jon Helle som är ordförande för norska Överläkarföreningen och vice ordförande i Norges Läkarförbund.

Per Bleikelia har lång erfarenhet i ledande ställning på Hälsodepartementen i Norge och känner därför sjukhusvärlden väl både från insidan och utsidan, berättar Jon Helle.

– När han då väljer att leda ett sjukhus på det vis han gör med en så god dialog med de anställda blir det något man lägger märke till. Vi hoppas att fler väljer att göra samma sak.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04