Nyhetsarkiv

”Hoppas att fler väljer att göra som Per Bleikelia”

Han sätter diagnostik och behandling i första rummet och lyssnar in de anställdas behov. Därför fick Per Bleikelia – som första icke-läkare någonsin – norska Läkarföreningens ledarskapspris i fjol.

Han vägrar kalla sig sjukhusdirektör.

Tvåfaldigt prisbelönte Per Bleikelia, högste chef på Ringerike sjukhus i Norge, bär stolt titeln ”Ansvarig tillrättaläggare” och råder alla sjukhusledare att våga resa sig upp, lämna kontorsstolen och bistå i stället för att kontrollera sin verksamhet.

– Vi gjorde ett undantag och tilldelade honom priset. Han utmärkte sig så pass mycket, säger Jon Helle som är ordförande för norska Överläkarföreningen och vice ordförande i Norges Läkarförbund.

Per Bleikelia har lång erfarenhet i ledande ställning på Hälsodepartementen i Norge och känner därför sjukhusvärlden väl både från insidan och utsidan, berättar Jon Helle.

– När han då väljer att leda ett sjukhus på det vis han gör med en så god dialog med de anställda blir det något man lägger märke till. Vi hoppas att fler väljer att göra samma sak.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera