Nyhetsarkiv

Hopp om gräsrotsfinansiering för pedofilistudie

Psykiatern Christoffer Rahm vid Karolinska Institutet testar ett nytt sätt att finansiera en studie där pedofiler behandlas med preparatet degarelix för att förhindra att de begår övergrepp. Christoffer Rahm vänder sig till allmänheten för ekonomiskt stöd. 

Det är via sajten Walacea, en sajt för gräsrotsfinansiering av forskning som Christoffer Rahm samlar in pengar till sin studie. Att samla pengar till forskning på det här sättet är ovanlig när det gäller svensk forskning, men Rahm hoppas samla in motsvarande 38 000 pund, omkring 430 000 kronor.

”Jag har fått pengar från fyra stiftelser, bland annat Svenska sällskapet för medicinsk forskning, men det räcker inte. De här pengarna ska täcka kostnaderna för en forskningssjuksköterska, blodprover, läkemedlet, och så vidare.” säger han till nyhetsbyrån TT.

I studien ska ett 60-tal pedofiler delta, men ännu har endast en handfull rekryterats. Hälften av deltagarna ska få injektioner med koksaltlösning och hälften med degarelix som idag främst används vid prostatacancer.

”Det här är inget preparat mot pedofili. Tändningsmönstret finns kvar, trots behandling. Det vi vill testa är om det går att påverka impulsen att begå övergrepp” säger Christoffer Rahm.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-01

Hot&våld / hat mot medicinska forskare / Personaldriven verksamhet

Prenumerera