Nyhetsarkiv

Hon startade ”Skänk en jour” för syriska barn

Bilden på 3-årige Aylan träffade kirurgen Elin Blomqvist rakt i hjärtat under jourpasset på Lycksele lasarett. En vecka senare har över 700 personer gått med i hennes event ”Skänk en jour” på Facebook.

– Det var när jag hade en liten paus när jag skulle äta som jag satt och scrollade igenom mitt Facebookflöde. Och det var då de där hemska bilderna på bland annat den döde lille pojken dök upp. Min yngste son ligger ibland på precis på samma sätt i sin säng där hemma när han sover. Det kom väldigt nära mig och jag kände att jag verkligen ville göra något.

Först skänkte Elin Blomqvist en hundralapp till en hjälporganisation. Sedan två till. Men det hela kändes futtigt. Då skänkte hon hela jourersättningen.

– Jag befann mig på jouren just då så det var nog därför jag fick idén. Jag avrundade lite och skänkte bruttolönen så det blev 3600 kronor.
Men Elin Blomqvist nöjde sig inte med det. Tanken på att hon kunde uppmuntra sina kollegor att göra likadant började gro.

– Jag tänkte att det borde vara något som man kunde få fler att haka på. Vi som läkare borde vara en ganska stark grupp med goda möjligheter att skänka.
Sagt och gjort. Elin Blomqvist skrev ner sina tankar på den egna Facebooksidan och skapade även ett event med en uppmaning till läkare runt om i landet att göra precis som hon – skänka en jourersättning till behövande syrier på flykt över Medelhavet.

– Men jag ville inte utesluta någon som inte jourar så jag skrev en formulering som skulle passa även de utan jourer och de med andra yrken också. Jag la även upp en länk till en sida där hjälporganisationer som bedriver hjälpverksamhet i området finns representerade som en hjälp för de som funderar på att skänka pengar.

Att de egna barnen är nära i ålder med barnen på de omtalade bilderna tror Elin Blomqvist var det som gjorde att hon reagerade extra starkt.

– De är fyra och sju år så det är klart att det känns lite extra då. Hittills har drygt 700 personer gått med i mitt event – jag är jätteglad att det är så många som engagerar sig i den här frågan.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera