Nyhetsarkiv

Hon fick cancerbesked via nätjournal – trots rådrum i Jönköping

En osignerad läkaranteckning ska inte vara tillgänglig för patienter via nätjournalen i Jönköpings läns landsting. Trots det fick Birgitte Holmbom veta att hon hade lymfom hemma framför datorn – och överläkaren Sören Dam Larsen fick intet ont anande ta emot en förtvivlad patient två dagar senare.

patientbildHon skulle bara gå in och läsa en detalj om sin diabetes i journalen på fredagskvällen. Men i stället fick hon läsa att hon hade lymfom – trots att hennes läkare Sören Dam Larsen medvetet hade lämnat anteckningen osignerad för att kunna ge sin patient det tuffa beskedet under lugna former och öga mot öga måndagen därefter.

– Det var hemskt att läsa det. Jag hann tänka många dystra tankar under helgen och hade ingen möjlighet att få tag på någon läkare eller sjuksköterska, säger Birgitte Holmbom som vill berätta sin historia och även låta Sören Dam Larsen kommentera fallet för att andra patienter i landstinget inte ska råka ut för samma sak.

När hon klev in på läkarexpeditionen på måndagen kom tårarna direkt och Sören Dam Larsen förstod snart att journalanteckningen som innehöll både diagnos och förslag på lämpliga behandlingsalternativ hade funnits tillgänglig för patienten under hela helgen.

– Jag blev extremt chockad. Vi läkare hade fått information om att det vi lämnade osignerat inte skulle gå att läsa förrän efter 14 dagar. Jag hade medvetet låtit bli att signera under fredagseftermiddagen för att kunna ta hand om min patient på bästa tänkbara sätt. I journalen hade jag sammanfattat situationen för mig själv och skrivit hur jag tänkte agera. Nu visste hon allt detta redan och hade fått veta det hemma framför datorn. Det var vedervärdigt! säger Sören Dam Larsen.

För något så känsligt som ett cancerbesked ska lämnas mellan fyra ögon – det är oerhört viktigt, betonar Sören Dam Larsen.

– Cancer är cancer. Ibland kan det behandlas – ibland inte. Det finns personer som går direkt in i en krisreaktion och behöver omhändertas av en kurator efter den här typen av besked. Vi ser också gärna att man har en anhörig med sig och det finns så oerhört många mellanmänskliga aspekter som man som läkare måste fånga upp i det här läget. Ingen ska behöva vara ensam i det här.

Och Birgitte Holmbom håller med. Ett cancerbesked vill hon definitivt inte ha framför en dator och hon önskar ingen annan patient något liknande.

– Jag tror att man kan bli väldigt deprimerad av att utsättas för något sånt här. Att diskutera min situation med Sören och få möjlighet att hålla sköterskans hand och ha min man med mig betydde mycket och jag önskar att det hade varit så redan från början.

Men den tråkiga händelsen med cancerbeskedet undantaget är både Birgitte Holmbom och Sören Dam Larsen positivt inställda till journal på nätet.

– För mig har det varit väldigt bra och betryggande att kunna gå in och läsa ända fram till nu. Tidigare har jag fått veta att jag har gråstarr och även diabetes och det har varit bra att kunna läsa det som inte fastnar direkt vid träffarna och behandlingen i nätjournalen. Men sånt här tråkigt vill jag att de ska ta bort, säger Birgitte Holmbom.

– Jag har inget principiellt emot nätjournaler, men trodde inte att sånt här skulle kunna hända – att ett cancerbesked går rakt ut till patienten trots att det är osignerat. Det är farhågor jag har läst och hört om under tiden Uppsala var pilot på det här. Men jag trodde att riskerna var undanröjda vid det här laget. Händer det en gång på tusen är det tillräckligt för att det här inte ska vara ett bra system för patienterna. Och är det så att de som har infört nätjournalerna i Jönköping inte ens har varit medvetna om att det här kan hända blir jag faktiskt rädd på riktigt, säger Sören Dam Larsen som även har fått tillgång till osignerat material från sin egen journal inom fjorton dagar efter att ha gjort en röntgenundersökning hos en kollega.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera