Hjärt- Lungfonden kräver tillbaka pengar

Hjärt- lungfonden kräver tillbaka de 1,1 miljoner kronor de betalat ut i forskningsstöd till Paolo Macchiarinis forskning. Det blir Karolinska Institutet som kommer få stå för notan.

Det är första gången på 112 år som Hjärt- Lungfonden kräver tillbaka utbetalda forskningsanslag. Centrala etikprövningsnämndens utlåtanden som slår fast att Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till oredlighet i forskning har dock aktualiserat beslutet. När Hjärt-Lungfonden i februari 2015 fick kännedom om misstankarna om forskningsfusk mot Paolo Macchiarini inleddes en process som gjorde att alla planerade utbetalningar till Macchiarinis forskning stoppades. Det rörde sig då om en sista halv miljon som aldrig betalades ut. Nu kommer man alltså kräva tillbaka de pengar som betalats ut, totalt 1,1 miljoner kronor.

– För oss och för våra givare är det väldigt mycket pengar. Därför är det angeläget att få tillbaka de pengar som använts av en forskare som har fuskat, säger generalsekreterare Kristina Sparreljung till SVT Nyheter.

KI:s vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright säger till SVT Nyheter att KI kommer betala tillbaka pengarna. Paolo Macchiarini kommer inte själv att tvingas betala.

–Har vi tagit emot forskningsbidrag är det KI:s pengar. Då är det också vi som måste stå för kostnaden om något skall betalas tillbaks, säger hon till SVT.