Nyhetsarkiv

Hemtjänsten

Det finns nämligen så mycket att berätta om hemtjänsten. Allra mest om kunderna, en del om kollegorna och ett par saker om mig själv. Det ger nämligen väldigt mycket att arbeta så här nära människor. Går man hem till en person flera gånger om dagen i ett par veckor lär man känna varandra. Det blir ett ömsesidigt utbyte och jag kan inte låta bli att bry mig om. Det är lätt att det går till överstyr och det blir så svårt för mig att lämna jobbet på jobbet. Det var svårt nog som brevbärare att inte fylla mina drömmar med brevsortering. Alltså är det ofta stört omöjligt att inte tänka på mina kunder även när jag inte jobbar.

Nu är sommarjobbandet bakom mig. Vissa kunder saknar jag. Alldeles oprofessionellt mycket. Andra är det väldigt skönt att inte behöva se mer. Var gång jag tänker så får jag dåligt samvete. Trots att jag har gjort mitt bästa så har vi ju uppenbarligen inte fungerat riktigt bra ihop, något har inte stämt och jag har alltid haft lite ont i magen inför varje besök.

Men det blir faktiskt bättre. Det här är trots allt min andra sommar i hemtjänsten och visst har det blivit bättre! Jag är mycket säkrare på mig själv och min roll. Jag tar för mig mer och har lättare för att umgås otvunget och avslappnat. Det mesta kommer naturligt och när det grundläggande flyter på är det så mycket lättare att fokusera ordentligt på omsorgen och på att lyssna.

För om det är något som äldre verkligen har gott om så är det historier. När man närmar sig hundra har man levt ett bra tag. Bara man har minnet någorlunda i behåll så har man så mycket att berätta. De gånger då man mest bara kan lyssna samtidigt som händerna arbetar, har varit de jag gillat bäst. Diska, damma, tvätta, duscha, bädda, laga mat. Det finns många sysslor där man kan småprata under tiden man utför dem.

Jag har haft turen att få höra mycket. Min världsbild har blivit större och jag har blivit många erfarenheter rikare.

Men livet är fullt av tvära kast och jag har nu hamnat på västkusten istället. Det är dags för ytterligare ett steg in i vuxenlivet, jag skall nämligen försöka ta körkort. För vad passar bättre innan skolan börjar än lite mer plugg!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera