Harriet Wallberg slår tillbaka mot utredning

KI:s tidigare rektor Harriet Wallberg anser att den kritik som riktas mot henne i Sten Heckschers utredning är direkt missvisande. Det skriver hon i en debattartikel i DN Debatt idag.

Harriet Wallberg, som under veckan fått lämna sin post som universitetskansler och även uppmanats avgå från Nobelförsamlingen, skriver att det ”är anmärkningsvärt att såväl statsrådet Helen Hellmark Knutsson, som medier och andra så okritiskt lutar sig mot utredningen utan att först kontrollera fakta.”

Angående rekryteringen av Paolo Macchiarini som gästprofessor till KI, skriver hon att det den gick till enligt det som då var den vedertagna ordningen. Hon skriver också att hon jämfört med rekryteringen av gästprofessorer på andra universitet, bland annat på Stockholms universitet under samma tid, när Sten Heckscher var styrelseordförande för universitetet.

”Att det inte gjordes någon anställningsintervju eller särskild kontroll av CV vid Macchiarinis anställning är olyckligt, men inget som var exceptionellt. Vi följde den gängse ordningen som då fanns för att anställa en gästprofessor.”

Harriet Wallberg skriver också att hon endast delvis kände till de negativa omdömen som fanns kring Paolo Macchiarini.

”Jag fick av prefekten veta att det fanns blandade omdömen om hans person och att han hade vissa samarbetssvårigheter. Däremot fick jag ingen information om oegentligheter. Hade sådan information nått mig hade Macchiarini aldrig blivit anställd.”

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården