Nyhetsarkiv

Harriet Wallberg måste sluta som universitetskansler

Harriet Wallberg. Foto:Melker Dahlstrand

Harriet Wallberg, som var rektor för Karolinska Institutet när Paolo Macchiarini rekryterades, tvingas lämna posten som universitetskansler. Dessutom ska KI få en helt ny styrelse. Det meddelade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning på en presskonferens på måndagskvällen.

Harriet Wallberg var den som i tiderna anställde Paolo Macchiarini. En process som Sten Eckschers utredning pekade på att kantades av en rad felaktiga beslut.

– Förtroendet för henne är skadat. Jag har kallat till henne för ett samtal i dag och sagt att hon inte kan verka i rollen som universitetskansler. Hon har sagt sig förstå detta, säger Helene Hellmark Knutsson.

Helene Hellmark Knutsson meddelade också att hon anser att KI behöver en ny styrelse och att nomingeringsgruppen ska ta fram förslag på en helt ny styrelse och en ny ordförande. I väntan på det kommer den nuvarande styrelsen att sitta kvar

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera