Nyhet

Harriet Wallberg måste sluta som universitetskansler

Harriet Wallberg. Foto:Melker Dahlstrand

Harriet Wallberg, som var rektor för Karolinska Institutet när Paolo Macchiarini rekryterades, tvingas lämna posten som universitetskansler. Dessutom ska KI få en helt ny styrelse. Det meddelade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning på en presskonferens på måndagskvällen.

Harriet Wallberg var den som i tiderna anställde Paolo Macchiarini. En process som Sten Eckschers utredning pekade på att kantades av en rad felaktiga beslut.

– Förtroendet för henne är skadat. Jag har kallat till henne för ett samtal i dag och sagt att hon inte kan verka i rollen som universitetskansler. Hon har sagt sig förstå detta, säger Helene Hellmark Knutsson.

Helene Hellmark Knutsson meddelade också att hon anser att KI behöver en ny styrelse och att nomingeringsgruppen ska ta fram förslag på en helt ny styrelse och en ny ordförande. I väntan på det kommer den nuvarande styrelsen att sitta kvar

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera