Här står sköterskorna i kö

– Vi måste till och med tacka nej till intensivvårdssjuksköterskor nu, säger Mats Liljedahl, vårdenhetschef på anestesi- och intensivvårdskliniken.
Förklaringen är en ny arbetstidsmodell där var och en lägger sitt eget schema under en tioveckorsperiod, det finns schemalagda studiedagar var femte vecka och en poängmodell som ger med ledighet för den som jobbar nätter och helger.

Även i Malmö har man klarat sköterskekrisen hyfsat med hjälp av en timbanksmodell där 75 procent av tiden måste ägnas åt patientarbete medan 25 procent ligger i en timbank som kan användas vid behov eller när individen vill fortbilda sig eller göra något annat.

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka