Här ska alla chefer ha en fot på golvet
Alla anställda med en administrativ tjänst och vårdutbildning i botten bör jobba delvis kliniskt – den frågan har Sjukhusläkarnas Lars Edling drivit lokalt i Örebro i flera år. Nu har ledningen till slut nappat på hans tankar.
Ett förslag med hundra procent fördelar. Så beskriver infektionsläkaren Lars Edling på universitetssjukhuset i Örebro tanken om att alla administrativa bör ha en fot kvar på golvet.
– Då vet man vad man pratar om och man ser direkt hur de beslut man är med och fattar landar i verksamheten. På så vis berikar det båda uppdragen. Det sänder också en stark signal till de som jobbar på golvet att deras arbete är viktigt och premierat – vi som leder är också här!
När frågan har lyfts tidigare har Lars Edling stött på starkt motstånd – framför allt från Vårdförbundet som menar att renodlade administrativa tjänster är en viktig karriärväg för sjuksköterskor som inte bör medföra krav på fortsatt kliniskt arbete.
– Jag tycker att det är en väldigt tråkig inställning. Det är ju brist på sjuksköterskor som vill jobba på golvet på våra vårdavdelningar och akutavdelningar. Som ansvariga för vården behövs därför en vilja att styra ditåt. Folk ska vilja vara där och orkar jobba där. Annars är det ju som att säga att kärnuppdraget är dåligt och fult och något som vi alla vill komma bort från. Så ska vi inte bygga ett vårdsystem.
En annan invändning som tidigare har kommit från ledningshåll är att många med administrativa tjänster har varit borta från vårdgolvet så länge att arbetet helt enkelt inte längre låter sig göras.
Det här är ju högst kompetenta personer
– Jag har väldigt svårt att se att det inte skulle vara möjligt med några dagars introduktion. Det här är ju högst kompetenta personer som har tagit sig långt i karriären. Och det har de ju gjort för att de är duktiga. All respekt för känslan av osäkerhet – men de behöver ju inte heller sättas på de mest avancerade arbetsuppgifterna med en gång.
Vården behöver helt enkelt ett mer närvarande ledarskap med fler chefer som befinner sig bland medarbetarna mitt i verksamheten, menar Lars Edling.
– Detta görs redan på vissa håll. Min nuvarande chef kliver till exempel in när det behövs. Hon ligger inte på schema men täcker upp i jourverksamheten när det krisar. Detta trots att hon inte har samma specialitet som övriga läkare i den verksamhet hon leder. Jag tycker att det bygger förtroende och sänder en jättetydlig signal till alla anställda.
All heder åt dem som redan gör detta – men de hade kunnat vara betydligt fler, menar Lars Edling.
Den utvecklingen måste vända
– Man måste få så pass mycket stöd från HR i sin administrativa chefsroll att det låter sig göras. Det är ofta det här det kokar ner till – uppdraget kräver helt enkelt för mycket för att du ska hinna fortsätta träffa patienter. HR har i många fall gått från verksamhetsstöd på golvet till att ha blivit någon slags superorganisation som startar utredningar och skriver strategiska dokument. Den utvecklingen måste vända. Ledare inom vården måste helt enkelt få rätt förutsättningar för att också kunna verka kliniskt. Inte sitta och söka riktade stadsbidrag eller kontera fakturor eller vad man nu gör.
Lars Edling har tidigare varit ute i media och berättat om sitt förslag och även försökt lyfta frågan lokalt på sjukhuset. Något särskilt gensvar från arbetsgivaren har han dock inte fått – förrän nu.
– I höstas föreslog det plötsligt det här själva – men de ville gå steget längre och även titta på alla befintliga anställningar. Min tanke från början var att det skulle gälla alla som anställs i framtiden – men det här är ju ännu bättre.
Äntligen!