Här kan alla stänga dörren – om de vill
Eget arbetsrum för alla specialister – med närhet till kollegorna och samtidigt en dörr som går att stänga vid behov. I Lycksele är läkarna mer än nöjda med sina administrativa arbetsplatser.
I en lång, ljus korridor på tolfte våningen på Lycksele lasarett visar ortopeden och chefläkaren Maria Thorén Örnberg glatt vägen mot läkarnas administrativa arbetsplatser. Hit fick de flytta från källarplanet för sex år sedan – först något motvilligt, berättar hon med ett skratt.
– Ja, till en början förstod vi kanske inte riktigt hur bra det var. Det bär ju alltid emot att behöva flytta på sig och alla sina saker.
Men det skulle visa sig vara en riktig vinstlott som hade dragits för sjukhusets samlade läkarkår! Det tidigare utrymmet högst upp i byggnaden, som bland annat hade använts för ventilation, hade totalrenoverats och försetts med överskjut för att bli av med det tidigare snedtaket och nå full takhöjd. Rum i diverse olika storlekar för olika behov hade skapats och – nästan bäst av allt – skrået var samlat på en och samma plats.
– Det är bara en av de många stora fördelarna, säger Maria Thorén Örnberg. Nu sitter vi både kirurger, ortopeder och medicinare här på ett och samma ställe. På det här sjukhuset är vi så oerhört beroende av varandra och vi har ett så stort samarbete över gränserna när det gäller exempelvis vårdplatser och den ortopediska produktionen. Att jobba nära varandra sida vid sida är därför en jättestor vinst för oss.
På våningsplanet har läkarna gemensamma morgonrapporter, rapporteringsmöten och utbildningar ihop i det större konferensrummet, berättar Maria Thorén Örnberg vidare. Så några konstant stängda dörrar är det absolut inte tal om. I ett rum mitt i lokalen sitter medicinklinikens chef som därmed blir väldigt lätt att nå.
Men även om utbytet kollegor emellan är viktigt så behöver man ett eget rum som specialist för att kunna utföra alla sina arbetsuppgifter på ett bra sätt, anser Maria Thorén Örnberg.
– Det är både jag och många med mig inom Läkarförbundet och Sjukhusläkarna eniga om. Du har regelbundet samtal med patienter, ledning och tjänstemän vilket kräver att du kan prata ostört med bra ljudisolering för bibehållen sekretess.
Även flera andra av de dagliga arbetsuppgifterna kräver möjlighet till avskildhet och lugn och ro för att kunna utföras på ett bra sätt, betonar hon.
– Ta bara det här med HLR-beslut som exempel. Ska man hålla på med sådana livsavgörande frågor i sitt vardagsliv då måste man ha möjlighet att läsa igenom journalen i lugn och ro. Du behöver även kunna sitta med planeringar och utbildningar ibland utan att bli konstant avbruten. Och för mig som chefläkare är det extra viktigt att kunna stänga dörren om mig eftersom jag har många strikt konfidentiella samtal.
Men det är inte bara de färdiga specialisterna som har en bra administrativ arbetsmiljö i Lycksele. ST-läkarna har visserligen inte egna rum, utan delar två och två. Men under den perioden i karriären kan det ha stora fördelar, tror Maria Thorén Örnberg.
– Det är bra för dem. Då har de möjlighet att diskutera olika fall de har haft på akuten, utbildningar och vad de har sett när kommer hem från randningar. Jag tror att det är en viktig del i deras utbildningar och en bra möjlighet för dem att lära av varandra. Jag tror inte att de upplever ett lika stort behov av avskildhet som vi i överordnad position.
En bit bort i korridoren finns även ett litet större rum med fin utsikt över älven. Där har ett tiotal AT-läkare sina platser med skärmar emellan.
– Visst hade det varit optimalt om de var några färre – kanske fyra i varje rum. Men om man jämför med hur det har det på många andra håll, då tycker jag att även AT-läkarna här har det betydligt bättre.
När ST-läkarna från Umeå kommer till Lycksele för att randa sig brukar de bli väldigt imponerade av de administrativa arbetsplatserna, berättar Maria Thorén Örnberg.
– Även läkare som kommer hit på anställningsintervju brukar kommentera hur fint vi har det. Lycksele är ju inte universums metropol så vi behöver utnyttja de möjligheter vi har när det kommer till att erbjuda en bra arbetsmiljö. Och det är jag väldigt glad över att vi verkligen kan hos oss.
Om vi inte hade hunnit inviga lokalerna hade kanske även vi drabbats av den här nya trenden med öppna kontorslandskap. Maria Thorén Örnberg, ortoped och chefläkare vid Lycksele lasarett
Maria Thorén Örnberg tror att en förklaring till att just Lyckseles läkare fick så fina arbetsplatser var att ombyggnaden skedde redan 2018.
– Om vi inte hade hunnit inviga lokalerna hade kanske även vi drabbats av den här nya trenden med öppna kontorslandskap och flexibla arbetsplatser med hurtsar att dra omkring. Men som det ser ut nu har vi i Lycksele haft egna rum ända sedan jag började jobba här på sjukhuset 1992 och tjänstemännen och politikerna här har lyssnat på oss i den här frågan. Det är jag väldigt glad för.