Nyhetsarkiv

Här har patienterna 100 rätter att välja mellan

På Hvidovre Hospital i södra Köpenhamn har man gått från storkök till à la carte. Här lagas all mat från grunden och det skulle vara otänkbart att använda något annat än färska råvaror. Att beställa mat för flera veckor framöver slopades för fem år sedan. Råvaror beställs någon dag innan de används och i dag kan patienterna välja på 100 rätter i tre olika menyer.

Omvandlingen av sjukhusmaten vid Hvidovre Hospital skedde för fem år sedan. Initiativet till förändringen kom från sjukhusets dåvarande sjukhusdirektör som varit i USA och sett väl fungerande restaurangkök inom sjukvården.

Torben Mogensen, chefläkare vid Hvidovre Hospital, berättar att man tillsatte en arbetsgrupp och anställde en professionell kock som drivit projektet från storkök till à la carte-meny.

Internationellt & klassiskt danskt

En meny finns vid varje sjukhussäng. Här kan patienterna som exempel välja mellan tio olika smörrebröd, tre olika soppor, åtta olika klassiska danska rätter och sex internationella varmrätter. Dessutom finns en riktig dessertmeny. Det är bara för patienten att ringa till sjukhusrestaurangen och beställa så är maten på plats inom 45 minuter.

Restaurangen har öppet mellan 07.00 och 19.00. Det är som mest att göra vid frukost lunch och middag men mellan måltiderna bakar man sitt eget bröd, gör egna fonder och syltar.

Mer hänsyn till patienten

Förändringen har varit mycket uppskattad av patienterna, intygar Torben Mogensen.

– Vi har inte vetenskaplig grund för att säga att patienterna har blivit friskare men de äter betydligt mer, säger han.
För personalen som varit van vid att maten serveras vid bestämda tider har det inneburit en stor omställning och de måste ta mer hänsyn till patienten eftersom de själva bestämmer när de vill äta.

– Det som har varit allra svårast är att få sjuksköterskorna att inte lägga sig i vad patienten beställer för mat, att få dem att förstå att det är upp till patienten att äta vad de vill. Även om det inte alltid väljer det allra nyttigaste alternativet, säger Torben Mogensen.

Men personalen har ändå järnkoll på vad patienterna får i sig. En extrabonus med systemet är nämligen att de kan följa mat- och näringsintaget via ett dataprogram för att se energiinnehållet i den mat som serveras.

Ofattbart billigt

Sjukhuset har ett speciellt kantinsystem som gör att maten snabbt kan serveras till sjukhusets 650 patienter. Serveringen sker med hjälp av både sjuksköterskor och personal från köket.

– Serveringen har inte inneburit några problem med hygien och resistenta bakterier, säger Torben Mogensen.
Det kanske det mest spännande av allt är att det inte har blivit dyrare, utan tvärtom.

– Kostnaderna för maten har blivit billigare eftersom svinnet har minskat. Vi lagar ju bara mat som beställts av patienten. I dag är kostnaden för en portion ofattbart billig, 20 dkr, (ungefär 26 Skr), berättar Torben Mogensen.
Uppmärksamheten kring förändringen av sjukhusmaten har varit stor och studiebesöken från andra sjukhus har avlöst varandra.

Guldskalpellen

Kökschefen på Hvidovre Hospital, Mogens Fonseca Pedersen, hedrades med Guldskalpellen från Dagens Medicin i Danmark 2008 för sitt arbete med att gå från stordrift i köket till restaurangkök à la carte på sjukhuset. Han har också fått Danska Gastronomiska Akademins hedersdiplom för sina insatser för sjukhusmaten och en och annan minister har också varit på besök för att smaka av maten.

Från den 1 november blir Mogens Fonseca Pedersen chef för ”det sunda köket” på Själland och ska bygga upp motsvarande restaurangverksamhet vid samtliga sjukhus i området.

– Så nu letar vi efter en ny kock och det blir en från restaurangvärlden den här gången också, säger Torben Mogensen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera