Nyhet

Här faxas det mest och minst i landet

660 aktiva faxar i Region Skåne och 614 i Region Stockholm. Trots att politiker har pratat om att faxen ska avvecklas inom offentlig sektor i flera år finns det fortfarande över 4000 aktiva faxar i landets regioner, visar Sjukhusläkarens granskning.

Artikeln ingår i temat Journalsystem i vården

Sedan den 1 mars 2022 har det gått att ansluta sig till tjänsten SDK, säker digital kommunikation, som är tänkt att ersätta faxen som säkert kommunikationsmedel inom offentlig sektor. Men arbetet går trögt, visar Sjukhusläkarens granskning. I de 19 regioner som kan ta fram uppgiften om antal faxar har de stora flertalet långt över 100 stycken – och storstadsregionerna har mellan 500-700 faxar vardera.

Flest faxar registrerade har man i Region Skåne och Region Stockholm – och det lägsta antalet återfinns inom Region Gotland, den enda region som hittills har anslutit sig till SDK.

Flera regioner har beställt och testar nu tjänsten: Gävleborg, Jämtland, Kalmar, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.

Ytterligare en handfull regioner bedriver förberedande arbete: Halland, Jönköping, Kronoberg, Värmland, Norrbotten, Västerbotten och Örebro.

Tre regioner har ännu inte beställt tjänsten: Blekinge och Västernorrland.

– Det kommer sannolikt att ta tid innan alla regioner har infört och integrerat tjänsten i sina system. När den är väl är på plats kommer regionerna att kunna fasa ut sina faxar och skicka e-post inom regionen och mellan regionerna, samt till myndigheter, det vill säga samtliga aktörer inom offentlig sektor, säger Viktoria Hagelstedt, avdelningschef för samordning och datadelning på Digg.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera