Nyhetsarkiv

Här är de tio mest lästa artiklarna 2019

Ännu ett år har passerat och det är dags att sammanfatta vad som hänt på sjukhuslakaren.se. Under 2019 har förflyttningarna av intensivvårdspatienter på grund av resursbrist varit det ämne som lockat mest till läsning. Den artikel som allra flest läste är dock överläkaren Anna Bystedts berättelse om hur hon utförsäkrades och blev utan ersättning från Försäkringskassan efter att hon drabbats av diskbråck. Här är listan över de tio mest lästa artiklarna som publicerats under 2019.

Överläkare utförsäkrades – nu vill hon hjälpa andra drabbade

Trots att överläkaren Anna Bystedt led av svårartade diskbråck på flera nivåer, fick flera intyg från en neurokirurg och opererades blev hon utförsäkrad och tvingades att leva på sina egna sparpengar. Nu vill hon hjälpa andra personer som blir nekade sjukpenning – fastän de är sjuka.

Läs hela artikeln

Idag och många andra dagar är här helt förskräckligt

Bristen på framförhållning är en viktig orsak till det katastrofala läget på IVA. ”Vi klarar inte längre vårt uppdrag. Situationen måste lösas akut, samtidigt som sjukhusledning och politiker planerar för en framtid med patienter som är äldre och sjukare”, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska.

Läs hela artikeln

Krönika: Tecknen som kan avslöja hedersförtryck

Den här krönikan handlar om när man bör misstänka att en patient är utsatt och vilka frågor man då kan ställa. Ibland är patienten själv omedveten om sin utsatthet. Våld och förtryck kan vara så normaliserat att det inte ifråga­sätts. Inte sällan deltar den som är utsatt själv i våld eller förtryck mot någon annan i familjen. Förstås finns det exempel på det motsatta också, personer som tagit ställning mot hederskulturen och släkten. De patienterna kan ha en mer akut hotbild mot sig.

Läs hela krönikan

Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet

Konstant platsbrist, hotad patientsäkerhet och personal som går på knäna. Den katastrofala situationen på IVA Sahlgrenska fick överläkarna att nyligen slå larm.

Läs hela artikeln

Foto: Stefan Nilsson

Suicidexperten efterlyser fler existentiella samtal

”Ska du bli psykiater? Du verkar ju helt normal”. Kollegerna på läkarlinjen hade svårt att förstå varför Ullakarin Nyberg helst av allt ville arbeta med att hjälpa människor som har ont i själen.

Läs hela artikeln

Tema: Intensivvård

Trots att debattvågorna stundtals gått höga har de riskfyllda transporterna av intensivvårdspatienter mellan olika IVA-avdelningar på grund av resursbrist fördubblats på tio år. Det visar Sjukhusläkarens granskning av Svenska intensivvårdsregistrets statistik.

Läs hela temat här

Foto: Anders Nilsson

Debatt: Vem ska ta hand om din svårt skadade son eller dotter?

Nicholas Aujalay frågar om vi har råd att vänta på modern akutsjukvård, i sin senaste krönika i Sjukhusläkaren. Det är en relevant fråga, som han tyvärr inte svarar på.

Läs hela debattartikeln här

Bild: Magnus Gotander, Bilduppdraget

Situationen är värre än någonsin

Eftersatt patientsäkerhet, tung arbetsbelastning och etisk stress. På vissa håll har sommaren varit kaosartad och värre än någonsin, medan det på andra håll har varit en normalt besvärlig sommar. Sjukhusläkaren har gjort nedslag bland Sjukhusläkarnas lokalföreningar för att få en bild av sommarsituationen.

Läs hela artikeln

Foto: Stefan NilssonFOTO: Foto: Stefan Nilsson

Skyddsombudet på KS intensivakut ser ingen ljusning – nu plockas AT bort

En organisation som drabbar såväl läkare och patienter, ett otydligt ledarskap och kompetensflykt av seniora läkare som ersätts med hyrpersonal. Skyddsombudet Mikael Nilsson ser på flera centrala punkter ingen ljusning på intensivakuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Nu har situationen på intensivakuten lett till att AT-läkare ska utbildas på akutvårdsavdelningen i stället för intensivakuten.
– Kollegerna ser inte att vi ska ha intensivakuten öppen, säger Mikael Nilsson.

Läs hela artikeln

Foto: Rebecka Uhlin

Krönika: Bantningshysteri orsaken till många av sjukvårdens problem

Bantningshysteri är knappast bra – det tror jag många inom vården kan hålla med om. Trots det förekommer den ena mirakeldieten efter den andra. Individen mår inte bra av för ensidig kost som dessutom inte kommer i tillräcklig mängd och i värsta fall får man bristsjukdomar med sidoeffekter som måste kompenseras med helt andra insatser. En balanserad kost som är välavvägd i mängd och innehåll är hälsosam för många. De senaste åren har det bantats till ett bristtillstånd i svensk sjukvård.

Läs hela artikeln

Foto: Stefan Nilsson

Det är något sjukt med sjukvårdens arbetsmiljö

Sjukskrivningstalen för stressutlöst sjukdom fortsätter öka bland sjukvårdspersonal, trots att den ser ut att ha nått kulmen för befolkningen i stort.

Läs hela artikeln

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera