Nyhetsarkiv

Han vill ha en storregion i norr

Västerbottningarna betalade mest i landet per person för den politiska verksamheten i landstinget år 2013 och tredje mest år 2014.

Västerbottningarna betalade mest i landet per person för den politiska verksamheten i landstinget år 2013 och tredje mest år 2014.

Före detta chefen för Hjärtcentrum i Umeå tror att det skulle bli mer pengar över till sjukvård om de fyra nordligaste landstingen slogs ihop till en gemensam politisk enhet.

Flera av Västerbottens kommuner hör enligt Statistiska centralbyrån (SCB) till dem med landets äldsta befolkning. Länet ligger enligt Försäkringskassan också bland de tre som har högst andel långa sjukfall och toppar när det gäller andel personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Befolkningens ålder och hälsa utgör en tuff utmaning för landstinget. Bilden ser liknande ut i de tre grannlänen.

– Att då ha fyra börsar där man kattrakar mellan varandra både på professions-, tjänstemanna- och politikernivå, det är dåligt för patienterna, skapar onödiga motsättningar och förhindrar kostnadseffektiva samarbeten.

Samarbete är kostnadseffektivt

Det säger kardiologen Ulf Näslund, som tills nyligen var för chef för Hjärtcentrum vid universitetssjukhuset i Umeå. En verksamhet med stor del region­sjukvård.

Han tror att mycket skulle vara vunnet om flera landsting kunde gå ihop med en gemensam politisk styrning.

– Vi kommer inte att klara att ge medborgarna en god och jämlik vård annars. Vi måste hitta andra mer kostnadseffektiva lösningar, nämligen samarbete.
Ulf Näslund ser en storregion i norr framför sig. Förutom Västerbotten skulle Norrbotten, Jämtland och Västernorrland ingå.

Just dessa utgjorde också en av Ansvarskommitténs 6–9 föreslagna regioner redan för åtta år sedan (Regional utveckling och regional samhällsorganisation SOU 2007:13), men inga beslut i den riktningen togs då av alliansregeringen och landstingsstyrena i norr kunde inte enas om en sådan utveckling.

Nu blåser det dock nya vindar och den nuvarande regeringen har annonserat att en regionreform med sammanslagningar av landsting är att vänta inom de närmaste åren.

Politikerna vill behålla sina uppdrag

I stället för samarbete menar Ulf Näslund att landstingen nu bygger sina ringmurar högre i och med regionbildningarna inom snart varje landsting. Sedan årsskiftet är landstinget i Jämtland en egen region och Västernorrland och Norrbotten har också ansökt om att få bli varsin region. Västerbotten är sedan flera år ett regionförbund.

Ulf Näslund tror också att det finns ett motstånd mot sammanslagningar eftersom politikerna är rädda om sina egna uppdrag.

– Ja det är klart att många som har svårt att se att de skulle ställa tabu­retterna till förfogande.

– Politikerna har stiftat väldigt bra lagar för att bedriva sjukvård. Det är ett stort demokratiskt plus, men jag har väldigt svårt att förstå varför man ska ha så stora församlingar, nämnder och utskott för att driva sjukvården.

Men kräver då inte en åldrande, inte helt frisk befolkning och länets långa avstånd lite extra insatser för ett landsting?

– Jo, men det krävs absolut inte fler politiker.

fakta_Vasterbotten

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera