Nyhetsarkiv

Han hyser hopp för Västernorrland

– Jag känner större förhoppningar än jag gjort på fyra och ett halvt år, säger Bo-Göran Widman, kirurg i Sollefteå och ordförande i Ångermanlands sjukhusläkarförening.

Bo-Göran Widman

Bo-Göran Widman är överläkare i allmänkirurgi på Sollefteå sjukhus och även ordförande i Ångermanlands läkarförening, vars förslag för att rädda sjukhusen och ekonomin i Landstinget Västernorrland, vi skrev om förra veckan, se relaterad länk.

Sedan landstingsdirektör Anders L Johansson och förvaltningschefen för specialistsjukvården, Margareta Berglund Rödén, har avgått, säger sig Bo-Göran Widman uppleva ett helt annat klimat för kommunikationen i landstinget.

– I fyra och ett halvt år har ledningen inte velat lyssna på oss men nu är man beredd att lyssna och hitta lösningar, det är som natt och dag. Och det gäller även politikerna, som har sagt att de vill vända på alla stenar.

Det finns ett stort driv hos alla personalkategorier på Sollefteå sjukhus just nu för att hitta bra lösningar, säger han.

– Sammanhållningen är väldigt god och vi kläcker idéer så det brakar om det.

Det förslag som läkarprofessionen lagt fram spar 194 miljoner kronor, påpekar han, jämfört med tjänstemännens som bara skulle spara 120 miljoner.

– Men med vårt förslag kan vi dessutom hålla alla tre sjukhusen öppna och inte säga upp någon personal, utan snarare anställa fler.

Några av idéerna på lösningar som Bo-Göran Widman lyfter fram är:

  • Taskshifting – genom att anställa fler undersköterskor frigörs sjukskötersketid och avdelningar som varit stängda på grund sjuksköterskebrist kan öppnas igen.
  • Försäljning av vård utomläns, framför allt kirurgi
  • Lägga om scheman till sex-timmars arbetsdag för sjuksköterskor för effektivare operationspass, enligt Mölndals modell.
  • Låta anställda läkare på vårdcentralerna ägna hundra procent av tiden till att handleda ST-läkare och på så sätt inom fem år åstadkomma en fullbemannad vårdcentral och slippa stafetter som idag utgör 50 procent av läkarna. Modellen kan också användas inom psykiatrin och viss annan slutenvård.

– Vi får se om politikerna tror på analysen vi har presenterat för dem. Vi hoppas det. Som det är nu lever vi i ovisshet och kan, efter det tidigare utspelet, inte rekrytera AT- eller ST-läkare till Sollefteå förrän politikerna tydligt deklarerar att sjukhusets operationsverksamhet inte kommer att läggas ned.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera