Nyhetsarkiv

Han fick nog av dålig organisation

Då hade han fått nog av inställda operationer, ständigt tjafs om strykningar och nödlösningar på grund av bristande resurser och dålig organisation.

Överläkaren och docenten Erik Pileblad sade upp sig, trots att han trivdes bra med sina arbetskamrater, sina närmaste chefer och det arbete han hade.

– Jag mådde dåligt av att sätta svårt sjuka cancerpatienter i månadslånga köer och att vi allför ofta inte fick göra vårt jobb på ett vettigt sätt. Det är väldigt tröttande när problemen aldrig blir lösta. Visst kan man säga att det saknas pengar inom vården, men organisationen på Sahlgrenska är katastrofal.

Erik Pileblad:
– Vi har haft 15 månaders väntetid för prostataoperationer på katetbärare, vilket ju är katastrof. Vi har legat med 6-7 månaders väntetid för radikala prostatektomier (Patienter med elakartad tumör där hela prostata avlägsnas). Även om det är en långsamt växande tumör är det psykologiskt förfärande för patienterna att få vänta så länge, säger Erik Pileblad.

– Ett tag åkte vi taxi eller transitbuss mellan Sahlgrenska och Kvinnokliniken på Östra sjukhuset där vi fick låna operationsplatser.

Erik Pileblad började på Sahlgrenska 1997 då urologin i Göteborg koncentrerades dit.

– Det har varit brist på allt. Vi skulle få 45 platser efter sammanslagningen, men vi har aldrig varit uppe i mer än cirka 30 och aldrig fått det operationsutrymme vi blev lovade. Det har varit jätteproblem hela tiden.
Erik Pileblad är noga med att framhäva att han inte kritiserar läkarna eller ledningen på urologen som han menar gör ett bra jobb.

– Felet är att cheferna inte har tillräckliga befogenheter för att kunna se till att verksamheten fungerar.
Verksamhetschefen borde få fria händer och en påse pengar att producera en viss mängd urologi för.
Nu havererar urologens verksamhet på grund av fel och brister på andra ställen.

Nedskärningarna har medfört att alla ska buffra för alla och då fungerar ingenting riktigt bra.
– Urologen borde ha en egen operationsavdelning. Den elektiva verksamheten är ju så stor att den med lätthet går att bedriva utan avbrott om den inte förstörs av den akuta verksamheten. Att ställa in och planera om operationer kostar ju otroligt mycket resurser och skapar massor av onödigt arbete och frustration, både bland patienter och läkare, säger Erik Pileblad.

De ständiga problemen har gjort att Sahlgrenska hamnat i en ond cirkel, menar Erik Pileblad.
– Idag är sjukhuset fullkomligt nerlusat av kommitéer tillsatta just för att lösa problemen med den dåliga organisationen. Istället för att träffa patienter och operera sitter massor av doktorer på möten.

Den 1 april började Erik Pileblad ett nytt jobb på Lundby sjukhus i Göteborg där han har mottagning och bedriver mindre urologisk kirurgi.
– Det ska bli skönt att jobba på ett sjukhus med kortare beslutsvägar, där det finns tydliga mål och möjligheter att påverka utvecklingen av verksamheten och där patientarbetet sätts i fokus, säger Erik Pileblad, som har förhoppningar att Lundby sjukhus ska få beställningar av större urologisk kirurgi.

– Det finns intresse från sjukhusets sida och det finns kompetens.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-06

Tema: Cancer/väntetider/standardiserade vårdförlopp / Julquiz / Dansk sjukvård / Förenade anställningar / Patientinflytande / Helgläsning

Prenumerera